Изборите в Обединеното кралство и Франция може да се окажат

...
Изборите в Обединеното кралство и Франция може да се окажат
Коментари Харесай

Какво да очаква Украйна от новите лидери на Великобритани и Франция?

Изборите в Обединеното кралство и Франция може да се окажат основни за поддръжката на Европа за Украйна.

Англия

Една от първите задания на Киър Стармър като английски министър-председател ще бъде присъединяване в срещата на върха на НАТО във Вашингтон на 9-11 юли. Той ще се срещне със международните водачи, с цел да разиска значими въпроси, в това число войната и световната сигурност.

Позицията на Стармър по двете тематики ще бъде деликатно следена. Тепърва ще стане ясно дали някогашният юрист има намерение да се отклони от добре отъпкания проукраински и проатлантически път в региона на сигурността, извървян от многочислените консервативни министър-председатели преди него.

Перспективата лейбърист да дава отговор за защитата и външната политика на Англия накара някои консервативни политици да се разгорещят. Те побързаха да бележит в пресата, че Стармър в миналото е служил при предходния водач на Лейбъристката партия Джереми Корбин, който, съгласно тях, е бил срещу Съединени американски щати и НАТО, като в същото време е подкрепяла нуклеарното разоръжаване.

Миналия месец Сунак даже стигна до догатката, че победа на лейбъристите може да " окуражи Путин " , защото партията не е поела същия ангажимент като консерваторите за увеличение на разноските за защита до 2,5% от Брутният вътрешен продукт до 2030 година

Стармър обаче опроверга тази теза.

Той съобщи, че лейбъристкото държавно управление ще се ангажира с потенциала за нуклеарно въздържане на Англия, в това число с построяването на четири подводници, способни да носят нуклеарно оръжие. Решимостта на Стармър евентуално ще бъде приветствана от мощните фигури в НАТО, които се притесняват, че втори президентски мандат на Доналд Тръмп може да отслаби Алианса макар опасността, която съставлява Русия.

Стармър също по този начин съобщи, че неговото държавно управление ще направи въоръжените сили на Обединеното кралство " годни за битка " и че Лондон " в никакъв случай не би трябвало да се тормози да извършва дълга си вкъщи и в чужбина ". Той също по този начин даде обещание да увеличи английските разноски за защита до 2,5% от Брутният вътрешен продукт, макар че това беше последвано от ангажимента " незабавно щом ресурсите го разрешат ".

Този явен ангажимент към подсилване на нуклеарния потенциал и увеличението на размера и мощта на английската войска може да спомогне за усилване на европейската и натовската сигурност в миг на голяма геополитическа неустойчивост.

Ангажиментът за разноски за защита би трябвало също по този начин да спомогне за поддръжката на Англия за Украйна и за по-широката решителност за ограничение на експанзионистичните проекти на Путин. През май Джон Хийли, през днешния ден министър на защитата в кабинета на Стармър, съобщи, че английската поддръжка за Украйна под управлението на лейбъристите е " желязна " - изказване, което ясно демонстрира, че промяната на държавното управление няма да отслаби поддръжката за Киев.

Франция

Победата на " Национален общ брой " (НС) на първи тур на парламентарни избори обърна френската политика с главата надолу и това е мотив за безпокойствие за Украйна.

На първо място, партията на Марин Льо Пен има спорен за обществото опит в връзките си с Русия и нейния президент Владимир Путин.

Льо Пен е посещавала Русия няколко пъти и е получавала позитивни мнения в пресата там, което демонстрира, че Кремъл може да счита нея и партията ѝ за потребни активи.

Миналата година френска парламентарна комисия, която изследва задграничната интервенция в политиката на страната, заключи, че позициите на Народно събрание от време на време " повтарят формалния език на режима на Путин ".

Льо Пен също по този начин настояваше, че Крим е съветски, и наричаше противозаконното му анексиране " наново присъединение ".

Смекчена позиция?

Партията в последно време наподобява се стреми да омаловажи и смекчи позицията си във връзка с Русия. Вероятно групировката е обезпокоена, че в случай че бъде възприемана за съдружник Путин, това може да подкопае възможностите ѝ на изборите.

Жордан Бардела, ръководител на партията и претендент за министър-председател, съобщи предишния месец, че " Украйна би трябвало да може да се пази сама ", което е индикация, че едно държавно управление на десницата ще резервира поддръжката си за Киев.

Той също по този начин предложи по-нататъшна последователност на външната политика във връзка с Украйна, в случай че бъде образувано държавно управление на Народно събрание, като съобщи, че не има намерение " да слага под въпрос " интернационалните задължения на Франция в региона на защитата.

Това би могло ненапълно да разсее украинските опасения по отношение на френската помощ. Но Бардела уточни, че изпращането на френски войски в Украйна - нещо, за което Макрон говореше- е " алена линия ", която той не е подготвен да премине. Същото се отнася до разрешението кза Украйна да употребява създадени във Франция оръжия с огромен обхват на деяние за нанасяне на удари по цели в Русия.

Някои специалисти обаче настояват, че вълкът козината си мени, само че нрава - не.

В изявление за френското национално RFI Никола Тензер, учител по политическа философия в университета Sciences Po в Париж, съобщи, че Народно събрание " в никакъв случай не е гласувала за нито една резолюция в интерес на Украйна " нито във френския, нито в европейския парламент.

Той добави, че в случай че Народно събрание получи болшинство в Националното заседание, тя би могла да блокира всякаква бюджетна поддръжка за Украйна, което би довело до " цялостното пожертване на страната ".

Сблъсък сред президента и премиера?

Украйна може да се сблъска с проблеми и в случай че при държавното управление на Народно събрание се появи нова и притеснителна динамичност на властта сред френския президент и министър-председателя.

В предишното е имало три случая, когато президентът и министър председателят са били от разнообразни партии. Тези интервали на " общуване " бяха подкрепени от схващането, че президентът взема решенията ( " domaine réservé " ) във връзка с външната политика, сигурността, защитата и разузнаването.

В трите случая президентът и министър-председателят имаха значително сходни възгледи във връзка с външната политика; само че с " Национален общ брой " в държавното управление и Макрон в Елисейския замък този път нещата може да са разнообразни.

Въпреки че външната и отбранителната политика във Франция обичайно са в компетенциите на президента, линиите, определящи разделянето на управляващите, наподобяват задоволително неразбираеми, с цел да разрешат на министър-председателя да се намеси.

В едно изявление Льо Пен дефинира купата на френския президент " висш главнокомандващ " като " почетна " и съобщи, че действителната власт, по-специално във връзка с бюджета, принадлежи на държавното управление и министър-председателя.

Тя добави, че Бардела " няма желание да се кара с Макрон, само че той е сложил червени линии ".

Макар че окончателните резултати от френските избори могат да имат съществени последствия за Украйна, има една опция, която може да подсигурява, че Париж ще продължи да поддържа нападнатата страна. Това е трансформацията на Джорджа Мелони, твърдо десния министър председател на Италия.

Преди да пристигна на власт през септември 2022 година, Мелони се противопоставяше на глобите против Русия и имаше опасения, че тя може да унищожи западния консенсус във връзка с Украйна, като прокарва пропутински дневен ред.

Но откогато стана министър председател, Мелони изненада мнозина, като поддържа Киев, наблягайки, че " украинците пазят свободата и демокрацията, на които се основава нашата цивилизация ".

Киев може да се надява, че Льо Пен и " Национален общ брой " ще претърпят сходна трансформация. 

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР