Шефът на хунтата в Буркина казва, че изборите „не са приоритет“, очаква конституционни промени

...
Изборите в Буркина Фасо не са приоритет в сравнение със
Коментари Харесай

Изборите в Буркина Фасо "не са приоритет" в сравнение със "сигурността", каза военният лидер на страната капитан Ибрахим Траоре в петък по държавната телевизия, почти една година след като дойде на власт с преврат.

Траоре, който обеща връщане към демокрацията с президентски избори до юли 2024 г., също обяви планирани промени в конституцията, за да я направи по-представителна за „масите“.

„Това не е приоритет, ще кажа ясно ви е, че сигурността е приоритетът" в страна, засегната от джихадистко насилие, каза той пред репортери, имайки предвид изборите.

Въпреки това, целта все още е да се организира гласуване, каза той, без да уточнява дата.< p>„Няма да има избори, които да са съсредоточени само в Уагадугу и Бобо-Диуласо и други близки градове“, каза той, имайки предвид два града, които до голяма степен са пощадени от честите атаки на джихадистите.

„Трябва да бъде че всички жители на Буркина избират своя президент."

На 34 години Траоре беше най-младият лидер в света, когато положи клетва като временен президент, обещавайки да си върне територия и да подкрепи прехода, водещ до избори през юли 2024 г.

Траоре в петък каза, че планира "частична промяна" на конституцията на страната, като каза, че настоящият текст отразява "мнението на шепа просветени хора", в ущърб на "народните маси".

" настоящите текстове не ни позволяват да можем да се развиваме по мирен начин", каза той.

Няколко хиляди души демонстрираха в петък в Уагадугу и други градове в подкрепа на военния режим, призовавайки за приемане на нова конституция.

Развиваща се несигурност

Когато Траоре завзе властта, той си даде „два до три месеца“, за да подобри сигурността в Буркина Фасо, но една година по-късно джихадисткото насилие все още поразява западноафриканската нация.

По това време , той цитира спираловидната ситуация със сигурността в страната като оправдание за пуча.

Оттогава режимът се съсредоточи върху реагирането на атаки от филиали на Ал-Кайда и групировката Ислямска държава и предприе мащабна акция за набиране на доброволци за защитата на отечеството (VDP), цивилни сили, които подкрепят военните.

Въпреки надеждите, че усилията на Траоре да си върне територия и подобряване на сигурността ще дадат резултати, "ситуацията се влоши значително", каза Ласина Диара, специалист по сигурността в Сахел.

Повече от 17 000 души са загинали при атаки от 2015 г. насам - повече от 6000 от тях само тази година, според преброяване на неправителствената организация за наблюдение на проекта за местоположение и данни за въоръжени конфликти (ACLED).

Все пак правителството заяви в края на миналия месец, че повече от 190 000 души са се върнали по домовете си, след като е прогонило джихадистите от районите, а поддръжниците на режима приветстват това, което те наричат ​​силни решения на Траоре.

„Ние сме във война“, каза Траоре в петък, обвинявайки „някои актьори“ за отказа да продадат армейското оборудване.

„Повечето от нашето оборудване е руско“, добави той, и няма „много“ френско оборудване.

Под Траоре, отношенията с Франция се разпаднаха, като френските сили, които помагаха на армията на Буркина, напуснаха страната по искане на хунтата през февруари.

Оттогава Буркина се сближи с Русия и формира съюз със съседните Мали и Нигер, две държави също водени от военни режими.

Загриженост за правата

Наскоро бяха изразени опасения относно ерозията на личните свободи в страната и някои осъдиха предполагаеми злоупотреби от VDP или въоръжените сили.

Френски медиите RFI, France 24 и Jeune Afrique бяха спрени в страната, а кореспондентите на вестниците Liberation и Le Monde бяха изгонени през последните 12 месеца.

Траоре каза в петък, че „индивидуалните свободи не трябва да имат предимство пред колективните свободи".

Властите обявиха в четвъртък, че четирима офицери са били задържани ден след като военното правителство заяви, че е осуетило опит за преврат.

Хунтата каза късно в сряда, че службите за разузнаване и сигурност са осуетили опита предишния ден.

Запитан за опита за преврат, Траоре спомена за "манипулирани лица" и настоя, че в армията "няма неразположение".

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР