Изборите ще се проведат едва десет дни след като един

...
Изборите ще се проведат едва десет дни след като един
Коментари Харесай

Исторически избори в Еквадор, вижте петимата кандидати

Изборите ще се проведат едвам 10 дни откакто един от претендентите за поста - борецът против корупцията и някогашен народен представител Фернандо Вилявисенсио, бе убит, до момента в който си тръгваше от предизборна демонстрация в Кито

Еквадорците ще се насочат към урните тази неделя, с цел да изберат предварително правоприемник на досегашния президент Гилермо Ласо, който приключи мандата си, разпускайки Националното заседание, с цел да избегне импийчмънт. Изборите ще се проведат едвам 10 дни откакто един от претендентите за поста - борецът против корупцията и някогашен народен представител Фернандо Вилявисенсио, бе убит, до момента в който си тръгваше от предизборна демонстрация в Кито. Това закононарушение акцентира влошаващото се състояние със сигурността в страната и накара другите кандидати за президентския пост да обещаят, че ще се борят с престъпността.

Новият президент ще е на власт единствено до май 2025 година. Гласоподавателите ще гласоподават в неделя и за нов законодателен орган и ще се произнесат по отношение на разрешаването на създаването на петролни залежи в Амазония и добива на потребни изкопаеми в гора покрай Кито.

Ето и кои са главните кандидати за президентския пост:

Луиса Гонсалес

45-годишната адвокатка Гонсалес дава обещание да върне обществените стратегии на стойност милиони долари, въведени от нейния наставник, някогашния президент Рафаел Кореа. Гонсалес, която се дефинира като самотна майка, защитничка на правата на животните и спортистка, неведнъж се базира на известните политики на Кореа в региона на опазването на здравето, образованието и сигурността и даде обещание да " възвърне родината ".

Бивша депутатка, тя съобщи за Ройтерс, че в случай че бъде определена, ще употребява 2,5 милиарда $ от интернационалните запаси на страната, с цел да укрепи отслабената стопанска система и да влага в социална инфраструктура. Гонсалес води в социологическите допитвания, с към 30%, макар че след убийството на Вилявисенсио не са оповестени нови проучвания. Гонсалес отхвърля спекулациите, че би помилвала Рафаел Кореа, който бе упрекнат в корупция и наказан на осем години отнемане от независимост. Бившият президент сега живее в Белгия.

Яку Перес 

Екоактивистът Перес, който остана трети на изборите през 2021 година, сподели, че ще се бори с изменението на климата и ще трансформира не петрола, а земеделието в икономическия мотор на Еквадор, което му завоюва поддръжка в селските региони. Адвокат, сменил името си от Карлос на Яку, означаващо " вода " на езика на индианския народ кечуа, той поддържа възбраната на създаването на петролни залежи в резервата " Ясуни " в Амазония, както и минното дело в гората Чоко Андино покрай Кито.

54-годишен вдовец, Перес даде обещание да се бори с престъпността благодарение на по-добри обществени стратегии и политики за сигурност, основаващи се на данни.

Ото Соненолснер

Соненолснер, 40-годишен предприемач и икономист, се изяви като млад политик, който цели да " върне мира, парите и развиването " в Еквадор. Според анализатори обаче постът на Соненолснер като вицепрезидент при някогашния водач Ленин Морено, който в този момент е упрекнат в рушвет, може да навреди на възможностите му да се обрисува като човек, който ще донесе ново начало за страната.

Морено отхвърля обвиняванията.

Соненхолцнер даде обещание твърда ръка в региона на сигурността и основаване на работни места посредством частни вложения и резистентен напредък на доларовата стопанска система.

Ян Топик

40-годишният Топик, предприемач в региона на частната охранителна активност и телекомуникациите, съобщи, че в случай че бъде определен, сигурността ще бъде неговият първи и най-съществен приоритет. Той сподели, че е служил във френския задграничен легион, като последно е бил в Украйна, и че технологиите и изкуственият разсъдък биха могли да бъдат употребявани, с цел да се борят с престъпността.

Топик, който няма опит като политик, съобщи, че се възхищава на президента на Салвадор Наиб Букеле, който предприе корав метод против бандите в централноамериканската страна, само че се опита да се дистанцира от обвиняванията в нарушение на правата на индивида от страна на държавното управление на Букеле.

Кристиан Сурита

Сурита, излъчен от придвижването " Изграждане " на мястото на Вилявисенсио, също е проверяващ публицист и даде обещание да уважи наследството на Вилависенсио, като продължи да разкрива корупцията. Ако бъде определен, той дава обещание в изявление за Ройтерс да оборудва по-добре полицията и да вкара разследващи протоколи в битката с престъпността, като в същото време употребява интернационалните заеми за по-добро финансиране на обществените стратегии.

" До предходната събота бях публицист ", сподели той. " Правим това за Фернандо; вършим го, с цел да не бъде заглъхнал гласът му ", добави той.

Подобно на своя предходник 53-годишният Сурита също влезе в спор с Рафаел Кореа, който съди журналиста поради книга за бизнес делата на брата на някогашния президент.

Във към този момент отпечатаните бюлетини за президентския избор в Еквадор попадат името и фотографията на Вилависенсио, само че изборният орган съобщи, те ще се броят като гласове, подадени за Сурита.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР