Изборите са въпрос на национална сигурност и в работата по

...
Изборите са въпрос на национална сигурност и в работата по
Коментари Харесай

Търсят нов софтуер, за да могат да се ползват машините за гласуване на местните избори

" Изборите са въпрос на национална сигурност и в работата по организацията им би трябвало да бъде ангажирана цялата страна. Ние още веднъж сме в диалози с изпълнителната власт. Разчитаме и на това, че страната ще подкрепи работата на ЦИК ".

Това съобщи зам.-председателят и представител на Централната изборна комисия (ЦИК) Росица Матева пред БНР.

Тя напомни, че съгласно Изборния кодекс към ЦИК би трябвало да има звено " машинно гласоподаване " . " Още предходната година се опитахме да попълним състава на това звено, само че тогава не се появиха претенденти ", изясни Матева. Възможна причина за това тя вижда в предлаганото  ниско възнаграждение , защото такива експерти получават в частния бранш доста по-високи хонорари. " Ще се разгласи конкурс, само че сме наясно, че даже да се появят претенденти, те няма да могат да вземат участие в работата за тези избори за общински съветници и кметове ", сподели още Росица Матева.
 Общественият съвет към ЦИК упорства за промени в изборните правила
Общественият съвет към ЦИК упорства за промени в изборните правила

Връщането на машинното гласоподаване с отчитане на резултатите от флашките ще минимизира драмите с изгубените гласове

Зам.-председателят на ЦИК уточни също, че по времето на закупуването на машините за гласоподаване и сключването на контракта за доставка и за софтуера им през февруари 2021 година не е било планувано машинно гласоподаване на локални избори. " В момента се водят диалози по какъв начин ще бъде надграден този програмен продукт, с цел да може да бъде употребен за общи локални избори. На места в тези избори ще се гласоподава с 4 бюлетини. В Изборния кодекс не беше планувано да се гласоподава на локални избори с машинно гласоподаване, когато то беше въведено като метод на гласоподаване. Сега ще би трябвало да се употребяват тези машини, само че този програмен продукт - с него не е планувано такова гласоподаване, би трябвало да бъде надграден . Мнението на ЦИК е, че в този момент гласоподавателят би трябвало да може самичък да реши в каква последователност да гласоподава за съответния брой избори, за които има право да гласоподава в обитаемото място, в което се намира и в което има право да гласоподава. Тези избори са много комплицирани ", съобщи Матева.
 Избираме кмет и общински съветници на 29 октомври
Избираме кмет и общински съветници на 29 октомври

Румен Радев е подписал декрет след среща с ЦИК

Тя не е съгласна с изказванията, че повода 131 машини да са работили на изборите на 2 април, е била в хартията. Росица Матева означи, че Централната изборна комисия е направила разбор в две самостоятелни лаборатории на хартията, употребена на последните два вота. Становището и на двете лаборатории било, че хартията е с едни и същи характерности. Проблемът на доста от машините беше, че въобще не стартираха, имаха проблеми с флаш паметите, с екраните, проблеми със софтуера, изясни тя.

Матева счита също, че сред двата тура на изборите би трябвало да има най-малко 14 дни, с цел да може умерено да се направи подготовката за втория тур.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР