Изборите са въпрос на месец или два. Това предрече депутатът

...
Изборите са въпрос на месец или два. Това предрече депутатът
Коментари Харесай

ДПС: Изборите са въпрос на месец-два |

Изборите са въпрос на месец или два. Това предсказа депутатът от Движение за права и свободи Халил Летифов в утринния блок на Българска национална телевизия. По график постоянните парламентарни избори би трябвало да са в края на март идната година. Повече от два месеца не затихват митингите с искане за оставката на кабинета и на основния прокурор Иван Гешев.

" Ако би трябвало да бъде точни, ние към този момент сме в положение на акция, на избори. " Кога " е въпрос на месец или два ", сподели депутатът. Той напомни, че придвижването се е оповестило срещу концепцията на ГЕРБ за привикване на Велико национално заседание и приемане на нова конституция, което е концепцията на ръководещите за излизане от политическата рецесия.

Въпреки упованията за скорошни избори, Летифов предвижда, че ще има задоволително време за приемане на промени в Изборния кодекс. Движение за права и свободи желае да се ореже опцията за преференциално гласоподаване. ГЕРБ пък упорстват за промени при машинното гласоподаване - съгласно тях в секциите с над 300 гласоподаватели не би трябвало да се гласоподава единствено машинно, а и с бюлетини.

В същото време Движение за права и свободи оферират съставянето на експертен кабинет, като кой да го оглави е въпрос на договаряния. Предложението на Движение за права и свободи е експертният кабинет да бъде управляван от човек препоръчан от ГЕРБ, а вицепремиерът да е от втората по величина партия. Българска социалистическа партия обаче са срещу подобен сюжет. Вицепремиерът Красимир Каракачанов също заприказва за експертен кабинет. Според Движение за права и свободи този експертен кабинет би трябвало да се заеме с рецесията, договаряне на средствата от Европейски Съюз за ковид, идващия програмен интервал и Зелената договорка и да обезпечат почтени избори.

Летифов, разяснявайки връзките сред президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов, сподели, че сега има война сред институциите, от която следва групова безнаказаност. Това обаче трябвало да се промени, само че, с цел да се случи това, трябвало да се загърби популизмът. " Очевидно е този нарушен разговор сред тях, явна е тази война против институциите. Затова и ние поискахме оставките както на Министерския съвет, по този начин и на президента. Това ще е крачка обратно, с която считаме, че в действителност разговорът ще стане вероятен ", съобщи депутатът.

Той добави, че Движение за права и свободи са взели участие в избирането на Радев с концепцията, че той ще бъде контрапункт на политиката им на реваншизъм. Това обаче не се случило. " Ние виждаме същото, от другата страна обаче, с противоположен знак. Още от същото, само че с противоположен знак ", сподели Летифов. Според него Радев не е осъзнал защо служи президентската институция.

В четвъртък вечерта обичайният митинг с искане за оставката на държавното управление стигна и до централата на Движение за права и свободи на столичния бул. " Стамболийски ". Сградата бе замервана с яйца.

Според Летифов няма нищо ново под слънцето. Той напомни митингите при лятната резиденция на почетния ръководител на придвижването Ахмед Доган край Росенец.

" Там имаше проведени акции за някои политически субекти да бъдат реанимирани и, необичайно, само че когато се качат на гърба на Движение за права и свободи и на г- Доган, необичайно бързо те биват видяни от обществото ", сподели Летифов.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР