Изборите приключиха, сега е ред на политическите формации, които влязоха

...
Изборите приключиха, сега е ред на политическите формации, които влязоха
Коментари Харесай

Изборните резултати: Реакциите на политическите сили

Изборите завършиха, в този момент е ред на политическите обединения, които влязоха в Народното събрание да съумеят да излъчат ново устойчиво държавно управление. Някои от тях още нощес оповестиха, с кого могат да си партнират, други още изчакват окончателните резултати от вота. В изборната нощ водачът на ГЕРБ Бойко Борисов предложи на политическите сили в новия парламент да обединят сили в името на стабилността на страната и превъзмогване на рецесията с пандемията. Отново избра обществените мрежи, с цел да насочи посланията си.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов разяснява, че огромният брой партии, които влизат в Народното събрание не го тормозят, тъй като по думите му същинската политика се прави точно в Народно събрание и колкото по-голяма представителност има в него, толкоз по-добре. Напомни, че има богат политически опит и огромна интернационална поддръжка. Подчерта, че се е справил с три рецесии - финансово- икономическа, мигрантска и в този момент с пандемията.

" Аз ви предлагам мир, предлагам ви да сложим специалистите, да поемем отговорност и да създадем за България до декември оптимално старания да излезем от пандемията, да тръгне нагоре и тогава всичко към този момент е ясно. Това е моето предложение към всички. Порадвайте се един-два дни, три, по-късно помислете - кое е устойчиво и кое не по какъв начин можем да активизираме. Съединението прави силата, това ни е герба. Айде да забележим дали можем да се активизираме в името на страната ", сподели ръководителят на ГЕРБ Бойко Борисов.

За " По света и у нас " заместник-председателят на " ИТН " Тошко Йорданов разгласи през днешния ден, че ще изчакат окончателните резултатите от ЦИК и тогава ще приказват пред медиите. Каза, че за тях е значимо да знаят каква е разликата им с първата и третата политическа мощ, с цел да имат изясненост по какъв начин ще работят оттук насетне. Лидерът на партия " ИТН " беше един от най-търсените политици в изборната нощ.

Слави Трифонов не разяснява резултат от вота. Точно 10 минути след края на изборния ден, той написа във Facebook, че е със признаци на Ковид-19, поради което се е самоизолирал. В ефира на партийната телевизия заместник-председателят на партията още веднъж удостовери, че за тях единствената допустима коалиция в новия парламент е с " Демократична България " и " Изправи се!Мутри вън! ". Готови са и за нови избори.

" Ние ще си осъществим обещаното. Ние коалиция с ГЕРБ, Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия и в случай че влязат на шкембе-войвода хората - с тях обединения няма да вършим. Няма да го създадем. Защото ние за разлика от тях не лъжем ", сподели заместник- ръководител на Политическа партия " ИТН " Тошко Йорданов.

Днес водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова разгласи, че цялото Изпълнително бюро подава оствака поради загубата, само че тя - не. Напомни, че беше определена с директен избор единствено преди шест месеца с огромно болшинство. Каза, че в този значим политически миг партията не може да остане без ръководител. Призна, че са понесли тежка загуба на изборите, само че не апокалиптична.Според нея огромната неточност на Българска социалистическа партия е, че са разрешили да ги възпремат като част от статуквото, а не като съпротива и опция. Посочи, че за Българска социалистическа партия е значимо, че Борисов няма да е на власт.

" Няма да подкрепим никакво държавно управление, препоръчано от ГЕРБ с или без Борисов, от специалисти или от политици. Народът ни подкреpи по този начин, че без Българска социалистическа партия основни решения по бъдещите решения на Народно събрание - не могат да се вземат.След здравната, икономическата и обществената рецесия считаме, че навлизаме и в политическа такава, по тази причина призоваваме всички умерено, без страсти с мъдрост да разсъждаваме оттук насетне по какъв начин да се работи ", сподели ръководителят на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова.

Според съпредседателя на " Демократична България " Христо Иванов резултатите от вота демонстрират очертанията на една нова България, в която Движение за права и свободи към този момент няма да е в ролята на балансьор в ръководството. Посочи, че договарянията за партньорство занапред предстоят, по тази причина не беше съответен. Каза обаче, че не са подготвени за съдействие с Българска социалистическа партия.

" Виждаме една нова България, в която Бойко Борисов може да продължи да печели избори с административния си и финансовия си запас, само че да не може да вземе властта, една нова България, която би трябвало да свикне, че след 11 години на доминация на Борисов, че той простно няма да бъде към този момент на хоризонта в ролята на този голям динозавър. Движение за права и свободи към този момент не може да играе ролята на безконечния балансьор ", сподели съпредседателят на " Демократична България " Христо Иванов.

Според водача на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ по отношение на договарянията за бъдещия кабинет - всичко е допустимо. Един от заместниците му, Хасан Азис съобщи, че Движение за права и свободи са подготвени за разговор с партиите, с които имат допирни точки и дружно могат да дефинират стратегическите цели на България.

Според съпредседателя на " Изправи се! Мутри вън! " Мая Манолова ГЕРБ са изгубили тези избори, а протестният избор е спечелил и е първа политическа мощ.

" Българските гласоподаватели на тези избори гласоподаваха за смяната. Ние от Движение за права и свободи също заложихме за смяна още при съставянето на нашите листи, а и в предизборната ни акция, тъй че нашият прочит на общата оценка, която има към сегашния миг на база Екзитпол е, че българските гласоподаватели избраха смяната, гласоподаваха за смяната ", сподели ръководителят на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ.

" По никакъв мотив и в никакви конфигурации, нито ще поддържаме, нито ще търсим поддръжка, общи дейности или каквото и да е взаимно с ГЕРБ и Движение за права и свободи, Вътрешна македонска революционна организация най-вероятно няма да влязат в идващия парламент ", сподели съпредседателят на Коалиция " Изправи се! Мутри вън! " Мая Манолова.

От обединението " Изправи се! Мутри вън! " споделят, че " Демократична България " и " ИТН " не са техни съперници, а сътрудници. За тях най-важното е, че Борисов няма да е на власт.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР