Изборите по света ще определят изхода от войната в Украйна.

...
Изборите по света ще определят изхода от войната в Украйна.
Коментари Харесай

Иван Кръстев: Предстоящите избори и изходът от войната в Украйна

Изборите по света ще дефинират изхода от войната в Украйна. Президентските избори в Съединени американски щати, Русия и Украйна през 2024 година може да бъдат също толкоз значими, колкото и събитията на бойното поле, твърди Иван Кръстев в разбор, оповестен в Портал Култура.*

Иван Кръстев

Общоприето е схващането, че войните приключват на масата за договаряния. Често обаче те завършват или замръзват в изборните урни. Там приключи войната на Америка във Виетнам, там бе комплициран завършек на френската война в Алжир, а едвам провалянето на Слободан Милошевич на изборите през 2000 година спря фактически войната в някогашна Югославия.

Войната в Украйна през днешния ден се води в сянката на някои основни избори, които ще се проведат през 2024 година Вотът в Русия, Украйна, Тайван и Съединени американски щати ще бъде от решаващо значение за хода на войната през 2023 година А резултатът от тези избори може да дефинира образа на бъдещия интернационален ред.

През март 2024 година ще се проведат президентски избори в Русия и Украйна. Нужно е огромно въображение, с цел да си представим по какъв начин Владимир Путин губи тези избори, планувани с единствената цел той да ги завоюва. Притиснат от несполучливата „ специфична интервенция “ обаче, той има съображение за паника – при положение на военно проваляне или заледяване на спора по неблагоприятен за него метод, Путин ще се сблъска с опозицията освен на малцината останали в страната либерали, само че и с мобилизираната и уверена националистическа десница.

И въпреки това да не се е случвало в границите на над двайсетгодишното му ръководство, една предизборна акция, съчетана с неуспех на фронта, може да провокира оня анти-Путин подтик, който европейци и американци чакат от дълго време, макар че е малко евентуално този подтик да докара до независимост в Русия.

Предстоящите избори в Украйна също ще окажат надълбоко въздействие върху стратегическите решения на президента Володимир Зеленски през 2023 година Той не би могъл да одобри какъвто и да е териториален компромис, в случай че не желае да изгуби вота. Отлагането на изборите не е опция.

Провеждането на избори по време на война, когато болшинството от популацията е отвън страната или е вътрешно разселено, ще бъде за Зеленски голямо логистично предизвикателство. Организирането на свободни и почтени избори ще е от първостепенно значение за подсилване на облика на Украйна като либерален Давид, който се бори против автократичния съветски Голиат.

В изборния коктейл през 2024 година президентските избори в Тайван също може да се окажат непредвидим фактор, кадърен да промени динамичността на руско-украинската война. Страхът от победа на националистите може да повлияе върху тактиката на Пекин за „ обединяване “. Все още не е известно какъв урок е извлякъл президентът Си Дзинпин от съветското настъпление. Дали е стигнал до заключението, че Путин е сбъркал, задето е почнал войната, или грешката му е, че я е почнал прекомерно късно?

Желанието американците да бъдат държани на разстояние може да накара китайското държавно управление, задоволително унизено от неуспеха с преодоляването на пандемията от Covid-19, да ускори поддръжката си за Москва с вярата да задържи вниманието на Съединени американски щати в клопката на европейския спор.

Изборите за президент на Съединени американски щати, а в по-малка степен и изборите за Европейски парламент също ще имат директно въздействие върху развиването на войната. Президентските избори в Съединени американски щати може да се окажат по-решаващи за изхода от войната спрямо която и да е военна интервенция на терен. Украинците не биха могли да устоят на Путиновата машина за ликвидиране, в случай че американците и европейците лимитират забележителната си военна и финансова поддръжка.

Поради това украинците има за какво да се тормозят, че демократите може да изгубят президентските избори, защото поддръжката на Съединени американски щати за военните им старания би могла да отслабне при победа на избрани републикански кръгове. И за демократите, и за техните европейски съдружници триумфът на Путин в Донбас или директната интервенция на НАТО във войната биха имали трагично влияние – както върху избора на идващия американски президент, по този начин и върху изборите за идващия Европейски парламент.

Възможен триумф на Русия на фронта или по-сериозно замесване на НАТО в спора може да наклони салдото на идните американски избори в интерес на републиканците. Последното нещо, от което демократите и техните европейски съдружници се нуждаят, е гласоподавателите да обвинят Белия дом, че е сложил началото на трета международна война. За да съумеят Джо Байдън и европейските му съдружници да завоюват изборите, основно значимо е украинците да не престават да печелят на бойното поле.

Знаем по какъв начин икономическата причинност и разпространяването на нуклеарни оръжия трансформираха характера на актуалната война. Все още сме слепи обаче за това по какъв начин идните избори могат да трансформират хода на войната в Украйна, изключително в миг на световна хиперполяризация.

Каква е поуката? За да спечелиш война през XXI век, не всеки път е задоволително да имаш превъзходство на бойното поле. Необходимо е също да печелиш избори, освен това освен в личната си страна.

 

*Англоезичната версия на текста е оповестена във „ Файненшъл таймс “

Линк към обявата на българския език: https://kultura.bg/web/%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b4%d1%81%d1%82%d0%be%d1%8f%d1%89%d0%b8%d1%82%d0%b5-%d0%b8%d0%b7%d0%b1%d0%be%d1%80%d0%b8-%d0%b8-%d0%b8%d0%b7%d1%85%d0%be%d0%b4%d1%8a%d1%82-%d0%be%d1%82-%d0%b2%d0%be%d0%b9%d0%bd/

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР