Изборите отминаха, ясни са резултатите. Лидерите на партиите обаче мълчат.

...
Изборите отминаха, ясни са резултатите. Лидерите на партиите обаче мълчат.
Коментари Харесай

Ето някои изводи от отминалия вот

Изборите отминаха, ясни са резултатите. Лидерите на партиите обаче мълчат. Не се чува наслада и от спечелилите - ГЕРБ. А някои политолози към този момент пресмятат по кое време вероятно бихме могли още веднъж да отидем на избори, в случай че не се образува ръководеща коалиция. Възможна ли е изобщо такава? И за какво още веднъж имаме рекордно ниска изборна интензивност от 1990 година? 

Ето някои заключения от отминалия избор, които направи пиар експертът Любомир Аламанов във Фейсбук: 

Политическата класа е дебитор на хората. Все още не може да предложи артикул, да не кажа артикули, които да се възприемат позитивно от болшинството.

Кампанията беше грозна, една от най-грозните за последните години.

Ниска изборна интензивност. По-ниска дори от предвижданата.

Някои политически субекти работеха за тази ниска интензивност. За да усилят тежестта на партийните деятели. Те очевидно се оправиха добре, отхвърлиха болшинството от правото на глас.

Формулировката за " продобиване " на изборите е неправилна. Не печели този, който има най-вече гласове, а този, който може да ръководи. 

При изборна интензивност под 39% резултатите са повече от предстоящи. Единствената лека изненада е, че Има Такъв Народ няма да минат 4-процентовата преграда и ще останат извън. Явно отвращението на хората към лъжите и провалянето на няколко Народното събрание и едно държавно управление се отразява.

Политическа партия записват отлив на гласове. Трябва да си създадат добър разбор за външните фактори, както и за личните си неточности. 

ГЕРБ имат към 640 000 гласа. Малко под психическата граница от 650 000, както се очакваше. И малко над резултата си от 2021 година Толкова, това им е електората.

Очевидно ГЕРБ и Движение за права и свободи крепко държат локалната власт. Местните избори идната година ще имат голямо значение за разтрошаване на феодалните модели.

Българска социалистическа партия изрично застана на страната на Путин, за разлика от обстановката при изборите предходната година. Това ще се отрази при желанието на останалите за коалиция с тях.

Не се чакат светли дни за Корнелия Нинова. Тя съумя да оцелее при предходните опити да бъде свалена, само че сегашната 5-та позиция с 9.30% най-вероятно ще я направи цел на вътрешната съпротива. 

За следващи избори Движение за права и свободи задейства всичките си гласоподаватели. Докато огромна част от българите седят в къщи и псуват " властта ".

Демократична България стоят устойчиво на мястото си. Регистрират покачване от 20 000 гласа. Може би са си намерили равновесната точка, в която се усещат добре. Важни са като същински глас на разсъдъка против надигащата се поредна вълна на евроскептицизъм.

Партията на Янев, комуникирана и като президентска партия, минава бариерата. Но занапред ще се види какво тъкмо ще предложи. Кампанията ѝ беше една от най-скучните, съвсем празна от наличие.

Загуба за откровените про-путински партии. Българите изрично потвърдиха, че желаят да са част от модерната народна власт. А не васали на вманиачен деспот.

Тежки моменти за ГЕРБ, те би трябвало да създадат най-малко опит за сформиране на държавно управление. След предходните избори техен рефрен беше " Който вземе най-вече гласове, той има задължението да направи държавно управление. "

Тежки моменти за ГЕРБ, май никой не желае да прави държавно управление с тях. Може би единствено Движение за права и свободи желае.

За миг да спрем и да си представим държавно управление на ГЕРБ и Движение за права и свободи.

Дъвката " евроатлантическа коалиция " минава единствено през почтен диалог за градежа на Потока, десетките милиони в чували и 12 години съсипване на институциите.

Коалиция " ГЕРБ + Възраждане + Янев + инцидентни златни пръсти от Движение за права и свободи "  също провокира усмивки и благодарности към госпожа Фандъкова за необятните фуги сред паветата.

Тежки моменти за ГЕРБ. Борисов изрично даде обещание: На 3-и октомври ще свалим цените на бензина и дизела. Чакаме.

" Българският народ по своему е доста умен. И вместо да му се сърдят, политическите субекти би трябвало да проучват резултатите и ясно да си дадат сметка къде бъркат. Интересни времена предстоят. Дано да не са доста тежки ", отбелязва той.

Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР