Изборите на втори април са все по-близо. В днешния дебат

...
Изборите на втори април са все по-близо. В днешния дебат
Коментари Харесай

Жечо Станков към ПП: Къде е Асен Василев, да му покажа подписа му за армагедон в енергетиката?

Изборите на втори април са все по-близо. В днешния спор в „ Тази събота и неделя “ трима кандидат-депутатите разясниха огромните енергийни проблеми у нас – цените, обезщетенията, политиките.

Гостуваха Венко Сабрутев - претендент за народен представител от " Продължаваме промяната-Демократична България " в 23-и МИР, Жечо Станков - лидер на листата на ГЕРБ-СДС в Бургас, и Драгомир Стойнев - лидер на листите на " Българска социалистическа партия за България " в Пазарджик и Габрово.

 

Енергийна беднотия

 
  
“Темата за енергийната беднотия 20 години не беше повдигана в България. Това са семейства, които нямат опция да поемат разноските си за електрическа енергия, топлоенергия и така нататък По време на ръководството на кабинета „ Петков “ направихме първите стъпки – дефинирахме термина, само че и извадихме и огромна част от хората, попадащи в тази група. Пенсионерите са най-рисковата група, които могат да влязат под това определение. По време на ръководството „ Петков “ междинната пенсия беше качена с 49%. Така пенсионерите могат да си купят до 45% повече електрическа енергия “, разяснява Венко Сабрутев.

 
  
„ Не Политическа партия, а ГЕРБ, до момента в който управляваше, вкара в Плана за възобновяване и резистентност условието да има такава формулировка. Оставихме и няколко разновидността в Министерството на енергетиката. Не оставихме обаче и никакви дейности. На 1 август с подписа си Асен Василев поема ангажимент да затвори българската енергетика и всички енергийно небогати, за които приказваме, още по-рязко да обеднеят. В момента хората имат потребност от отбрана, а не от празни приказки. До 2026 година би трябвало да затворим близо 80% от нашите мощности. Това се равнява на Армагедон, еднакъв на затварянето на първи - четвърти блок в АЕЦ „ Козлодуй “. Г-н Асен Василев трябваше да каже за какво за два милиарда и половина се купи газ без търг или конкурс, които излязоха от джоба на българските консуматори. Хората имат потребност от отбрана. Цените на стоките и услугите не престават да порастват. По наше време с пенсията си хората можеха да си купят 420 самун, а с пенсията по времето на Политическа партия могат да си купят 250 хляба “, уточни Жечо Станков.

 

„ 12 години ГЕРБ нищо не направи за ТЕЦ-овете. По времето на ГЕРБ ТЕЦ-овете банкрутираха. По времето на Политическа партия те излязоха на свръхпечалба. В Плана за възобновяване и резистентност не е заложено затваряне на ТЕЦ-овете, а понижаване на излъчванията “, отговори Венко Сабрутев.

 
  
„ Когато става въпрос за енергетика, са нужни разсъдък и професионализъм. Това е бранш, в който не би трябвало да се взимат ограничения на парче, би трябвало да има дълготрайна тактика с съответни планове, които да бъдат развивани. За страдание през годините нямаше огромни планове, които да добавят развиването на българската енергетика. Когато БСП беше в ръководството, се реализира увеличение на приходите. Именно в обществената сфера се реализира най-агресивната политика, която сме виждали досега.

 

Няма единна формулировка в Европейски Съюз за енергийната беднотия, която да можем препишем и наложим в България. Всяка страна преценя за себе си. Министерството на труда и обществената политика беше готово с формулировка, която трябваше да бъде утвърдена от Министерството на енергетиката. Там обаче се забави. Когато Българска социалистическа партия ръководи, ръководи с мисъл за хората, които имат компликации ", съобщи Драгомир Стойнев.

 

Цената на електрическата енергия

" В предишния парламент всички се обединихме към висока цена на електрическата енергия. В момента цената пада. Бизнесът трябваше да поеме своите задължения, с цел да не се усилва инфлацията. От БСП бяхме вносители на това предложение, тъй като за нас беше значимо с изключение на бизнеса да се подкрепят учебни заведения, детски градини, християнски храмове.

 

Хубаво е настоящето държавно управление да стартира да изготвя съответна стратегия с съответна степен на подкрепяне. Тя да бъде съгласувана с Брюксел и като се образува новото държавно управление, да бъде гласувана в идващия парламент и поддръжката за всички да продължи. Ако цената продължава да пада, то тогава няма смисъл от тази помощ “, уточни още кандидат-депутатът от Българска социалистическа партия.

 
„ Цената на електрическата енергия е основна за триумфа на бизнеса и за привличане на вложения. България би трябвало да построи такава енергетика, че тя да има извънредно ниска себестойност, с цел да може нашият бизнес да бъде конкурентен, да може да изнася и да се случи това, което се случи при Политическа партия – рекорден растеж на индустриалния показател, рекорден растеж на износа – за цяла Европа. Бизнесът би трябвало да получава нужната поддръжка от страната – дали е този механизмът, зависи от пазарната обстановка. В Народното събрание безусловно единомислещо гласувахме тези енергийни обезщетения, а ние от Политическа партия осигурихме заплащането им “, уточни Венко Сабрутев.
 
„ ГЕРБ беше вносител на настояването на обезщетенията за бизнеса. Колегите от Политическа партия се забавиха, инфлацията в България не е импортирана от чужбина. Инфлацията е такава, тъй като те изтърваха цената на тока и на газа. По времето на ГЕРБ инфлацията беше 0,8% и бяхме в Топ 5 на най-ниско инфлационните страни. Последният месец сме в Топ 5 на най-тежко засегнатите от инфлация. Предложихме да има обезщетения за бизнеса, а те се забавиха с три месеца. Бизнесът вкара високите цени на тока и газа. Цената на газа скочи от 33 лв. на 300 лв., цената на тока скочи 5 пъти. Всичко това влезе в стоките и услугите. Предложихме отплата, която да не излиза от бюджета, а да идва от облагите на държавните сдружения “, съобщи Жечо Станков.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР