Изборите минаха, но това кой ще ръководи българската енергетика в

...
Коментари Харесай

Седмични новини за енергетика: Кой влиза в държавните енергийни дружества; Как българска компания е напът да изгради голям соларен парк в Северна Македония

Изборите минаха, само че това кой ще управлява българската енергетика в идващите пет години продължава да бъде една от главните тематики в бранша. Тези дни с нови управления се снабдиха част от сдруженията, само че видно от новите (стари) имена в тях ръководството на фирмите няма да се промени значително.

Например - без да разгласят обществено резултатите от извършените през последните три месеца състезания за нови шефове на държавните енергийни сдружения, ръководещите от ГЕРБ са пристъпили напряко към назначенията.

В петък (16 април), до момента в който Народното събрание гласоподава оставката на кабинета " Борисов ", министърът на енергетиката - сдружение, което оперативно управлява цялата държавна енергетиката и най-големият холдинг в страната.

Начело на холдинга е определен досегашният ръководител на енергийната комисия в Народното събрание и народен представител от ГЕРБ Валентин Николов. Мандатът му, както и на останалите нови членове на съвета на шефовете, е 5 години и даже властта да се смени, отстраняването на който и да е от тях ще бъде извънредно мъчно.

Изправената пред механически банкрут. Причината е, че както в другите държавни енергийни сдружения, по този начин и тук ГЕРБ е назначила новите членове на съвета на шефовете с мандат до 2026 година и мощно лимитирани варианти за промяната им. Това е станало с решение на управлението на БЕХ от 21 април, което е подадено за регистриране в Търговския указател.

Междувременно, макар опитите на кабинета в оставка цената му да бъде арестувана. Очакванията са, че цените на природния газ ще продължат възходящия си тренд, защото котировките на газовите тържища в Европа също вървят нагоре.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР