Изборите 2 в 1 с машинен вот объркаха част от

...
Изборите 2 в 1 с машинен вот объркаха част от
Коментари Харесай

Изборите 2 в 1 с машини объркаха част от гласоподавателите

Изборите 2 в 1 с машинен избор объркаха част от гласоподавателите - дали гласоподават за парламент, единствено за президент или за двете варианти дружно. Напрежение и кавги имаше в една от столичните изборни комисии, където хора упорстваха да гласоподават повторно с втора карта.

Някои от по-настоятелните са съумели да гласоподават с две карти. Примерно в 23 РИК до ръководителя са постъпили към 100 проблема.

Искане за гласоподаване с втора карта под предлог, че с първата гласоподавателят не е дал своя вот и за президент, и за парламент беше измежду проблемите, които всяха ужас в изборния ден.

" В секционните изборни комисии се принуждават след съществени кавги да им дават втори карти за гласоподаване, като те не могат да открият с изключение на по дължината на разписките защо е гласувано втория път. Категорично не е по разпоредбите. Има няколко такива случаи. Какво се случва? Единственото, на което се надяваме е жителите да са дали своят вот за два разнообразни избора. Ако обаче някой е подходил недобросъвестно, СИК ще бъде сложена пред това какъв брой подписа са сложени в изборния лист и какъв брой гласове има, доказани от машинното гласоподаване. Което по какъв начин ще се откри? Практически е извънредно мъчно ", сподели Надя Ангелова, член на 23 РИК.

" Когато влизат гласоподавателите в пространствата, да им бъде указано, че имат право да гласоподават единствено веднъж, единствено с една карта и в случай че желаят да гласоподават и за двата типа избори, би трябвало да изберат първото поле, което се отваря на първия екран на машината ", изясни Росица Матева - зам.-председател на ЦИК.

Машина в 39-а секционна изборна комисия на 24 РИК - София сдъвка хартията за разписки и не отпечата втория избор на гласоподавателя. Така дамата не съумя да ревизира дали нейният избор съответствува с изписаното на разписката, която би трябвало да пусне в урната. Проблемът наруши за малко изборния развой.

" Това, което можем да предложим на дамата е, да приключи своето гласоподаване, т.е. да пусне остатъка от разписката, която е отпечатана по този начин или другояче. Гласът ѝ е регистриран ", сподели Димитрина Александрова, ръководител на 39 СИК, София.

Потърпевшата се подписа в изборните описи и за президент, и за Народно заседание. Но вместо да пусне разписката в урната, избра да я задържи. При броенето в края на изборния ден това ще докара до противоречие сред броя на подписите и разписките.

Служител на " Сиела " в профил казуса с машината и гласуването в секцията продължи. Другата машина там обаче на работи от сутринта поради липса на връзка с четеца. Тя не може да бъде поправена през днешния ден. Това докара до опашки пред секцията.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР