Избори в Зимбабве: Гласоподавателите се отправят към урните с инфлацията в съзнанието си

...
Жителите на Зимбабве ще гласуват на президентски и парламентарни избори
Коментари Харесай

Жителите на Зимбабве ще гласуват на президентски и парламентарни избори след кампания, доминирана от растящата инфлация в страната.

Денят е обявен за официален празник, за да се даде възможност на 6,62 милиона регистрирани избиратели да гласуват.

Президентът Емерсън Мнангагва е изправен пред 10 претенденти, включително Нелсън Чамиса от основната опозиционна Гражданска коалиция за промяна (CCC).

Кандидатът за президент се нуждае от повече от 50 % от гласовете за победа.

Ако няма категоричен победител, балотажът за президентски избори ще се проведе след шест седмици на 2 октомври.

Това са първите избори след смъртта на Робърт Мугабе, човекът, който доминираше политиката в Зимбабве и управляващата партия Zanu-PF в продължение на десетилетия.

Той почина през 2019 г. почти две години след като беше свален при военно превземане и заменен от неговия заместник, г-н Mnangagwa.

Избирателни секции ще отвори в 07:00 ч. местно време (05:00 ч. GMT) и избирателите също ще гласуват за местни съветници.

Преди деня на гласуването служителите на изборите бяха създаване на избирателни секции в столицата Хараре и премахване на политически плакати, които бяха в непосредствена близост, за да се спазват избирателните закони.

Полицията е разположена в цялата страна, за да поддържа мира и реда, а техният брой ще бъде подсилен от служители на затвора, според шефа на полицията Годуин Матанга.

Той твърди, че предизборният период е бил до голяма степен мирен въпреки някои сблъсъци.

Опозиционните партии обаче казват, че непропорционално голям брой от техните митинги са били забранени от полицията или прекъснати.

Един поддръжник на CCC беше убит при насилие по-рано този месец. Полицията е арестувала 15 заподозрени във връзка със случая.

Избирателната комисия на Зимбабве (Zec) предупреди хората да не носят лак или удължени нокти на лявото си кутре пръст, който ще бъде маркиран с незаличимо мастило след гласуване.

Мониторинговите групи повдигнаха въпроси относно предполагаеми аномалии в списъка на гласоподавателите, като казаха, че някои имена са били преместени от обичайното им място на гласуване към други райони.

Има и критики относно промените на границите в последния момент, което означава, че избирателите може да не знаят, че определената им избирателна секция се е променила.

Г-н Mnangagwa, който се кандидатира за втори мандат на поста, е нетърпелив да получи международен печат за одобрение за вота, така че външният дълг на Зимбабве да може да бъде преструктуриран и потенциално отвори нови кредитни линии, замразени преди повече от 20 години.

Той се бори да овладее въртележката на инфлацията, която беше едноцифрена в края на 2017 г. Той достигна 176% през юни, като данните от тази седмица показват, че е намалял до 77,2% от 101,3% през юли.

Zanu-PF не изготви манифест, казвайки, че работата на президента говори сама за себе си, с бум в минното дело и големи инвестиции в инфраструктура.

Но CCC казва, че обикновените хора не са се възползвали, като всеки четвърти Зимбабвийци без редовна работа. Г-н Чамиса казва, че планира да се откаже от нестабилната местна валута, ако спечели.

Избирателните секции затварят в 19:00 местно време (17:00 GMT). Резултатите от президентските избори се очакват в рамките на пет дни.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР