Избори се проведоха в Босна и Херцеговина - страната с

...
Избори се проведоха в Босна и Херцеговина - страната с
Коментари Харесай

Избори в Босна и Херцеговина: Оспорвана надпревара за тричленното Председателство

Избори се организираха в Босна и Херцеговина - страната с най-сложна изборна система в света. Гласоподавателите трябваше да решат кой босненeц, сърбин и хърватин да ги съставлява в груповото тричленно президентство, което се оглавява на ротационен принцип от един от представителите на трите общности.

Двамата съществени претенденти за президент на Република Сръбска - Милорад Додик и Йелена Тривич, оповестиха победа.

Като нов представител на босненските мюсюлмани в тричленното Председателство на Босна и Херцеговина се обрисува умереният Денис Бечирович от Социалдемократическа партия.

За хърватски представител в тричленното Председателство води Боряна Крищо от националистическата Хърватската демократична общественост.

Избирателната интензивност е била 50%.

Босна е формирана от две полуавтономни елементи - Република Сръбска, обитаема най-вече с босненски сърби, и Мюсюлманско-хърватската федерация, където живеят босненски мюсюлмани и босненски хървати.

Всяка част има лично държавно управление, парламент и полиция, само че двете са свързани посредством общи институции на държавно равнище, в това число правосъдна система, войска, служби за сигурност и данъчна администрация.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР