Избори могат да бъдат проведени, със сигурност трудностите ще бъдат

...
Избори могат да бъдат проведени, със сигурност трудностите ще бъдат
Коментари Харесай

Искри в ефира: Биков и Божанков се хванаха за гушите заради датата на изборите

Избори могат да бъдат извършени, сигурно компликациите ще бъдат съществени, защото има скупчване на хора, само че все още надали има човек, който да каже какво ще се случи в края на март или в края на април.

Това съобщи в "Денят стартира с Георги Любенов " депутатът от ГЕРБ Тома Биков. Изборите по конституция могат да се проведат от 28 март до 26 май, решението е в ръцете на президента.

"Още при експлоадирането на митингите поискахме оставка на държавното управление. Ако ни бяха чули, в този момент нямаше да имаме дружно с пандемията на дневен ред в тази сложна обстановка и избори ", сподели Явор Божанков, народен представител от Българска социалистическа партия.

И акцентира, че те не се месят в решенията на президента, който има период два месеца, в които да насрочи изборите и според от обстановката да вземе най-правилното решение.

Тома Биков опонира, че при оставка, в този момент биха се водили договаряния за сформиране на държавно управление и занапред да се приема бюджет за 2021 година и нямаше да се приказва нито за здравни ограничения, нито за стопански.

По думите на депутата от Българска социалистическа партия, в този момент бихме имали образувано държавно управление и законен парламент, който да направи законни промени в Изборния кодекс, при предходни ремонти беше разбъркан машинен и книжен избор и това е повода ръководителят на ЦИК да подаде оставка.

Според депутата от ГЕРБ машинният избор няма да е напълно безвреден от здравословна позиция и ще би трябвало да се вземат ограничения и по този въпрос. Той отбрани тезата си за право на избор по какъв начин да гласоподават хората.

"Аз считам, и от днешна позиция, беше доста рационално да вкараме и бюлетини, тъй като има хора, които се опасяват даже и с ръкавици - те да имат опция да гласоподават с бюлетини, не с машини ", съобщи Тома Биков.

Като съпротива ще се постараем да бъдем потребни в този развой на осъществяване на изборите, който няма да е лек, акцентира Божанков.

Избирателната интензивност не може да бъде планувана в тази обстановка на пандемия, само че тази рецесия сподели голям управнически недостиг, уточни депутатът от Българска социалистическа партия.

Двамата влязоха в спор по какъв начин се оправя здравната система с пандемията.

Депутатът от Българска социалистическа партия даде образци с хора, не намерили място в лечебните заведения, с източване на касата от частни лечебни заведения. Освен това упрекна държавното управление, че сред двете талази на пандемията се занимава със застрояване на Черноморието, с увеличение на изключителния труд, с трюфели, с бързи заеми и нарастване на лихвите.

Тома Биков уточни, че приемането на бюджета за 2021 година е най-значимото нещо в дневния ред на последната сесия на този парламент.

"Този бюджет мина и най-безпроблемно от последните 4 години, тъй като в него имаше една доста мощна интервенция на страната в стопанската система, в обществени ограничения и даже и СП нямаха сили да го разкритикуват толкоз тежко, колкото са правили с други бюджети ", акцентира Тома Биков.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР