Избори 2 в 1 или избори в две поредни недели

...
Избори 2 в 1 или избори в две поредни недели
Коментари Харесай

Ето колко ни струваха последните 7 вота

Избори 2 в 1 или избори в две следващи недели - това са най-вероятните разновидности за идните предварителни парламентарни и постоянни европейски избори. Те обаче ще са осмите и девети избори за последните три години - след пет вота за парламент, един за президент и един за кметове.

Предишните седем вота са ни коствали 710 милиона лв., сочат данните на " Отворен парламент ".

Очаквано, най-скъпите избори са локалните - с двата тура в края на октомври и началото на ноември те са коствали над 188 милиона лв., над 16 милиона от които са били за машинния избор, какъвто имаше единствено на балотажа.

Последните парламентарни избори - през април предходната година, са коствали над 106 милиона лв..

30 милиона по-евтини са били предходните - също за Народно заседание, през октомври 2022 година.

Последните избори 2 в 1, които сме имали, бяха през ноември 2021 година - президентски и парламентарни. Те са коствали на бюджета съвсем 150 милиона лв..

Близо 74 милиона лв. пък е бил парламентарният избор 4 месеца по-рано - през юли 2021 година. Тогава за първи път гласувахме единствено с машини в секциите с над 300 гласоподаватели без избор на хартиени бюлетини.

2021 година беше годината с цели три парламентарни вота - първите през април тогава ни костваха съвсем 109 милиона лв..

Най-голям дял от средствата са за хонорари на членовете на секционните, районните и общинските изборни комисии – общо близо 240 млн. лева Немалък дял са и машините - публичната поръчка, която ЦИК пуска в този момент за изборите за Европейски парламент, единствено за превоз и логистика, е на стойност съвсем един милион лв..
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР