Изборен супервторник в Съединените щати - денят, в който избирателите

...
Изборен супервторник в Съединените щати - денят, в който избирателите
Коментари Харесай

Изборен супервторник в САЩ: 15 щата и една територия определят кандидата за президент

Изборен супервторник в Съединените щати - денят, в който гласоподавателите в 15 щата и територията Американска Самоа ще дефинират своя претендент за президент.

Доналд Тръмп е любимец в първичните избори за републиканската номинация. Настоящият президент Джо Байдън е без конкуренция в лагера на демократите.

Официалните резултати се чакат след няколко дни, първичните ще излизат щат по щат през цялата идна нощ.

Залогът в днешната конкуренция - в лагера на републиканците са 865 делегати от общо 2429, които се разпределят в границите на целия избирателен цикъл на първоначални избори и партийни събрания.

За партийната номинация са нужни най-малко 1215 делегати. Те ще гласоподават за окончателното установяване на претендента за президент на партийна конференция в Милуоки през юли.

С най-голяма електорална тежест са щатите Калифорния и Тексас, които имат надлежно 169 и 161 делегати. Там любимец в сондажите е Доналд Тръмп, както и в Минесота, Алабама и Мейн. Досега той завоюва първичните избори в съвсем всички щати против съперницата си Ники Хейли, която победи във федералния окръг Вашингтон. Щабът на Хейли не е оповестил обществени събития след днешния супервторник.

" Когато беше на поста Тръмп усъвършенства стопанската система, цените паднаха. Здравият разсъдък ти споделя, че Байдън разрушава страната. Твърде е остарял за поста. Той не може да ръководи. Страната се ръководи от крайната левица ", разяснява Малън Тъкър, пенсионер, Северна Каролина.

Демократите през днешния ден гласоподават и на територията Американска Самоа и във всички щати, като се изключи Аляска, където вотът е на 6 март. Разпределят се 1420 делегати - също повече от една трета от всички в изборния цикъл.

За продобиване на партийната номинация са нужни 1968. Националната спогодба на демократите за финален избор е през август в Чикаго. Супервторникът е единствено условност за президента Джо Байдън, който няма съперник за номинацията на Демократическата партия.

" Да ви кажа, и двамата поддържаме президента Байдън. Да, той е възрастен. Но знаете ли какво? Мисля, че той направи някои страхотни неща за страната ", добави Ан Кехоу, пенсионерка, Северна Каролина.

Несъгласни към неговата политика към Израел и войната в Газа обаче приканиха американските мюсюлмани да гласоподават в Минесота " нерешил " в символ на митинг.

" Преобладаващо болшинство от демократите мислят, че президентът е поел доста тъмен курс. Толкова деца починаха в Газа, има общо повече от 30 хиляди убити. Всеки ден израелската войска убива почтени. А нашият президент мълчи, не прави нищо. Фактически вършим тъкмо противоположното. Не допуснахме светът да спре тази война и да призове за неотложно преустановяване на огъня ", сподели още Джайлани Хюсеин, правозащитник, Минесота.

Държавният глава в този момент е ангажиран и с подготовката на Годишната тирада за положението на Съюза, която ще произнесе на 7 март. Вчера Върховният съд върна правото на някогашния президент да взе участие в първичните избори като реши, че обособени щати не може да дисквалифицират претендент за федерален пост според конституционна наредба за присъединяване във въстание или протест.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР