Изборът на управляващи е важен момент в обществения живот. А

...
Изборът на управляващи е важен момент в обществения живот. А
Коментари Харесай

Какви са били урните и бюлетините за гласуване преди век?

Изборът на ръководещи е значим миг в публичния живот. А по какъв начин е протичал изборният развой у нас преди един век? Имало ли е нерегламентирани пропаганди и манипулиране на гласоподавателите? Свидетелства за това се пазят в музеите и архивите.

Историческият музей в Омуртаг пази предмети и истории от изборите в България през годините. Така да вземем за пример е изглеждала една изборна урна преди повече от 90 години от крепко дъбово дърво - направена по този начин, че да не може да се отваря.



" Веднага ви прави усещане какъв брой са постоянни металните ключалки, какъв брой е постоянен металният обков. Има щемпел с червен восък, на който е написано „ Царство България ", с цел да се знае, че страната участва и подсигурява, че изборите ще бъдат почтени ", сподели шефът на Исторически музей в Омуртаг Мирослав Тошев.



Урната е била употребила в продължение на 40 години. Най-скорошната, маркирана на вътрешната страна на капака, е 1971-ва.

" Служела е на царство България, служела е и на Република България, това е просто предмет, който добре е изработен и който прави своята работа ", сподели шефът на Исторически музей в Омуртаг Мирослав Тошев.

Във фонда на музея се съхранява и изборна бюлетина от парламентарните избори през 1920-та.

" Тя е оцветена, тоест припомня ни изборите от 90-91-ва година, когато се смяташе, че хората към момента не са задоволително добре насочени, аз ще прибавя смяташе се, че не можем и да мислим. Явно по този начин се е считало и през 1920-та година, или както са споделили античните мислители " няма нищо ново под слънцето ", сподели шефът на Исторически музей в Омуртаг Мирослав Тошев.



И преди 100 години политиците били великодушни на обещания за по-добър живот и богатство, като по всевъзможен метод се опитвали да завоюват и задържат властта. Кандидати за депутати са председателствали изборните бюра, а съвсем целия състав, даже преброителите са били участници в ръководството и във властта. Предизборната пропаганда била позволена и по време на самите избори.



" И е записан един случай в Казанлък, в който в тази година се организират избори, полицейският шеф е от съответната партия, той минава по къщите и изяснява „ Хайде отивайте да гласувате, и хем да знаете за кого да гласувате, ей! " В резултат на който една цяла манифестация бих споделил отпред с партийното знаме отива към изборният пункт, към изборната урна и гласоподава евентуално за който би трябвало. Но по този начин се случва, че единствено след шест месеца държавното управление пада и са назначени нови избори, и друга една партия съумява да притегли националния избор, да го кажем с днешни думи. Та тогава въпросният полицейски шеф стоял край изборният пункт и обяснявал, че не е позволена пропагандата в този ден. „ Какво сте размахали туй знаме, не ви ли е позор? " Какво да се прави, о времена, о нрави, те не се трансформират ", сподели шефът на Исторически музей в Омуртаг Мирослав Тошев.



По тогавашните закони пазаруването на гласове и стартирането на бюлетина по насила се наказвало с санкция и две години затвор.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР