„Изборът на управител на БНБ е много важен за България

...
„Изборът на управител на БНБ е много важен за България
Коментари Харесай

Кольо Парамов: Нито Гюров, нито Каримански отговарят на големите условия за управител на БНБ

„ Изборът на шеф на Българска народна банка е доста значим за България и би трябвало да се подсигурява изискването, че единствено с 68 гласа не може да бъде определен шеф на Централната банка. Нито Гюров, нито Каримански дават отговор за огромните условия за тази значима служба “.

Това сподели пред БНР финансистът Кольо Парамов, който е бил и основен инспектор на Българска народна банка. И добави, че двамата са показани на „ чисто политическа преценка “.

„ Управителят на Българска народна банка би трябвало да е авторитетна персона, а не инцидентно политическо предложение. Управителят на Българска народна банка е на основна служба и от него зависи прекалено много. Предстои ни влизане в Еврозоната и в случай че не успеем да излъчим водач, ценител, почитан в западните банкови среди, ще допуснем груба и съдбовна неточност “.
В предаването „ 12+3 “ Парамов добави:

„ Можеше да се продължи мандатът на Димитър Радев. Можеше да се търси човек и измежду подуправителите. Можеше да се търсят и хора извън, само че схващат и знаят защо банково изкуство става дума… Управителят на Българска народна банка има всеобхватна работа, управлява Управителния съвет, управлява цялата активност по взетите решения, контролира взаимоотношенията по другите ресори и всичко обвързвано с валутния запас и с основната каса “.

Финансистът уточни, че съгласно него подготовката на финансовия министър е ниска и предвижда, че до края на първото полугодие нещата във финансов проект „ ще станат по-сложни и спорни “.

„ Ще се наложи коренна смяна на бюджетната рамка “.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР