Изборът на президента Румен Радев за третия мандат е максимално

...
Изборът на президента Румен Радев за третия мандат е максимално
Коментари Харесай

Донев: Изборът на президента за трети мандат е максимално възможният в тази ситуация

Изборът на президента Румен Радев за третия мандат е оптимално вероятният за сегашната обстановка, това съобщи служебният министър председател Гълъб Донев пред медиите.

" За своя избор президентът е направил разбори и задълбочени изследвания. Знаете политическата конюнктура от последните дни каква беше. Знаете и какви разкрития бяха направени във връзка с една конструкция за криптовалута - имаше говорене по тази тематика за присъединяване на някои политически среди и надлежно финансиране. Така че изборът на президента беше оптимално вероятният за трети мандат ", уточни Донев.

Вчера президентът Румен Радев връчи третия изследователски мандат за сформиране на държавно управление на ръководителя на парламентарната група на „ Българска социалистическа партия за България “ Корнелия Нинова. Съгласно Конституцията, в случай че и третата партия не успее да образува кабинет, президентът би трябвало да разпусне Народното събрание, да насрочи нови избори и да назначи служебно държавно управление.

На въпрос дали още веднъж би приел да бъде длъжностен министър председател, той съобщи, че това не е обсъждано с президента Радев.

" Знаете, че съм извънредно виновен към работата, която правя за това служебното държавно управление да работи в екип, да взема решение най-наболелите проблеми на българските жители и развиването на България. Не ни е боязън от значимите решения, само че с изключение на тях решаваме и ежедневните проблеми на хората ", уточни служебният министър-председател.

Относно следствието на криптобанката Nexo министър председателят сподели, че служебното държавно управление не е проверяващ орган. " Аз персонално нямам информация за това някои от държавните управления на страните, които вземат участие в следствието на случая, да са поискали информация от страна на държавното управление. Но това не значи, че правоохранителните органи не са получавали такива запитвания ", сподели служебният министър председател. По думите му прокуратурата и Министерство на вътрешните работи работят интензивно по случая.

Следващата седмица екипът на вицепремиера Атанас Пеканов ще стартира дейните диалози в Брюксел по процедурата за предоговаряне на частта енергетика от Плана за възобновяване и резистентност. Това разясни след форума „ Българската енергетика – Стратегия 2023 – 2053 “, проведен от Министерството на енергетиката.

Не бавим обоснованото предложение да стартираме договарянията с Европейската комисия (ЕК) за предоговаряне на Националния проект за възобновяване и резистентност. Това е процедура, която за първи път ще се извърши в Европейския съюз, акцентира Донев.

Той добави, че нито една друга страна не е декларирала и не е претендирала предоговаряне на части или на целия проект за възобновяване. Така че, ние сега водим диалози с Европейска комисия по процедурата, по която ще стане това предоговаряне, изясни министър председателят.

Това е процедура, по която Европейската комисия и държавното управление на България би трябвало да реализират съгласие и синхрон, сподели още Донев.

Служебният министър председател напомни, че при започване на февруари месец следва отварянето на REPowerEU - проектът, по който България чака да получи 480 млн. евро за планове, които са ориентирани към енергийния бранш.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР