Изборът на президента на Зимбабве Робърт Мугабе за посланик на

...
Изборът на президента на Зимбабве Робърт Мугабе за посланик на
Коментари Харесай

Посланикът на добра воля на СЗО, който смути Европа и САЩ

Изборът на президента на Зимбабве Робърт Мугабе за дипломат на благосклонност на Световната здравна организация бе посрещнат със съществени рецензии от няколко организации, в това число от брианското държавно управление.

То разказа избора като " неочакван и разочароващ " и предизвести, че той може да хвърли сянка върху работата на СЗО.

Опозицията в Зимбабве също разкритикува действието.

Но СЗО похвали Мугабе за неговото посвещение към въпросите на публичното здраве. Д-р Тедрос Аданом Гебрейесус съобщи, че това е страна, която е сложила общото здраве и предварителната защита в центъра на политиките си, с цел да обезпечи здравна грижа за всички.

Зимбабвийският водач постоянно е подложен на критика от Европейски Съюз и Съединени американски щати за нарушение на човешките права. 

Критиците му споделят, че здравната система в страната е рухнала, тъй като лекарите, медсестрите и личният състав постоянно остават без заплати, има проблем и с доставките на лекарства.

Д-р Тедрос, който е етиопец, е първият африканец, който управлява СЗО. Той беше определен през месец май с мандата да се оправи с политизацията в организацията.

Посланиците на благосклонност са обществени персони, които употребяват позитивния си облик, известността и въздействието си с цел да помагат за решаването на огромни публични проблеми. Такива може да са хора на изкуството, писатели, учени, Нобелови лауреати, членове на монархически династии, политици и общественици, предприемачи, спортисти. Посланиците на благосклонност оказват помощ за събиране на средства за дела, като зачитането на човешките права, събиране на филантропични помощи, превъзмогването на глада и недохранването в международен мащаб, предварителна защита на разнообразни заболявания и други

Посланици на благосклонност имат няколко служби на Организация на обединените нации, да вземем за пример ЮНЕСКО, УНИЦЕФ, ВКБООН, ПРООН, СЗО, IIMSAM. Освен тях посланици на благосклонност имат и Червеният кръст, Амнести интернешънъл, Съветът на Европа.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР