Изборът на председател на БСП ще се проведе не по-късно

...
Изборът на председател на БСП ще се проведе не по-късно
Коментари Харесай

БСП насрочи дата за избор на лидер

Изборът на ръководител на Българска социалистическа партия ще се организира не по-късно от 120 дни преди конгреса на партията. Първият тур ще бъде на 26 април. 3 май е датата за възможен втори тур на вътрешнопартийните избори. Такова решение одобри пленумът на партията на свое съвещание.

Националният съвет гласоподава правила за вътрешнопартиен избор на ръководител на партията. " За " разпоредбите гласоподаваха 87 членове на пленума, без " срещу " и с двама " въздържали се ".

По правилник мандатът на ръководителя на партията е 4 години и към 2020 година изтича този на Корнелия Нинова. Тя бе определена да оглави Българска социалистическа партия на 8 май 2016 година по време на първото съвещание 49-тия конгрес на партията. След измененията в устава обаче конгресът няма да е органът, който избира ръководителя, а той ще се избира директно от членовете на Българска социалистическа партия. Това ще се случи за първи път в историята на партията. Именно за това са нужни и правила за вътрешнопартийния избор.

Изборът на ръководител на Българска социалистическа партия е част от цикъла доклади и избори, който от партията започнаха на 1 декември 2019 година

За провеждането на вътрешнопартийния избор за ръководител ще би трябвало да бъде определена Централна комисия за осъществяване на избора /ЦКПИ/. Тази комисия ще се гласоподава от Националния съвет на партията.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР