Изборът на правилните гуми за автомобила е ключът към безопасното

...
Изборът на правилните гуми за автомобила е ключът към безопасното
Коментари Харесай

Знаете ли с какви гуми трябва да се шофира през есента?

Изборът на верните гуми за автомобила е ключът към безвредното пътешестване когато и да е на годината. За лятото и зимата е ясно какви гуми би трябвало да се употребяват, само че какъв е оптималният вид за есента? Времето за промяна и изборът на гуми с най-хубави характерности е безконечна алтернатива за водачите. В последна сметка вероятността от попадане в случай може да зависи именно от това с какви гуми e колата, когато тя попадне на замръзнал сектор от пътя рано заран или късно вечер. 

Някои водачи имат навика за закъсняват или пък да избързват с преобуването на автомобила си, като през септември към този момент са поставили зимните гуми или пък през декември към момента употребяват летните, които от горната страна на всичко са износени. Времето през есента в нашия район нормално е относително топло през есенните месеци, изключително първоначално. Прогнозите на синоптиците са, че и през октомври температурите ще са надалеч от нулата, като това евентуално ще се промени при започване на ноември. Тогава се чака през нощта термометрите да демонстрират към нулата. През октомври ще има повече превалявания, само че без внезапни захлаждания и утринни слани. 

И всеки водач е наясно, че с настъпването на студеното време летните гуми стават по-твърди и спират да работят, както би трябвало, като не обезпечават задоволителен коефициент на сцепление с асфалтовата повърхнина. Производителите назовават сериозната температура за промяна на летни гуми +7°C, само че тази стойност не е прагова за свойствата на употребяваната в тях каучукова примес, написа AutoMedia.bg. Тестовете демонстрират, че дори при нула или лек минус летните гуми стопират по-добре от зимните. В студа летните гуми постоянно се държат по-зле единствено в първите минути след старта, само че бързо се затоплят по време на шофиране, като се оправят с маневриране и прекъсване. Всичко казано нагоре за летните гуми обаче е правилно единствено на изсъхнал асфалт. 

Ако под колелата има сняг или тъничък пласт лед, такива гуми са безусловно безполезни. В същото време при потреблението на зимни гуми при температури близки до нулата се случва тъкмо противоположното. Тези гуми са с по-мек каучук, с цел да не почерняват в студа. Освен това зимните гуми нормално са по-тесни от летните. Така на асфалт, заради мекотата и по-високия протектор, те демонстрират повече превъртане в завоите. А заради по-малкото контактно леке на изсъхнал и влажен асфалт е по-трудно да се придвижи същото натоварване върху колело със зимна гума при завиване и прекъсване.

Проведени от специалисти проби удостоверяват, че зимните гуми стопират доста по-зле на изсъхнал асфалт и при лек минус, а още повече при плюс. Дори при −5°C зимните гуми стопират по-зле от летните. При +4°C спирачният им път е с към 10 м по-дълъг от този на летните гуми, а при +11°C той се усилва още повече. Зимните гуми имат преимущество при прекъсване и шофиране единствено когато пътят е затрупан със сняг и лед.

Въз основа на резултатите от тестванията на гумите и експертните отзиви може да се каже, че летните гуми са най-оптималният и безвреден вид за обувки за автомобил през есента. Но единствено до момента в който асфалтът се намокри и стартира да се покрива с лед. Не е нужно обаче да следите положението на пътната настилка, а просто би трябвало да отидете и да промените гумите си със зимни, когато междинната дневна температура падне под +3-5°C.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР