Изборът на правилната каравана може да бъде трудна задача, дори

...
Изборът на правилната каравана може да бъде трудна задача, дори
Коментари Харесай

Как да изберем правилната каравана

Изборът на вярната каравана може да бъде сложна задача, даже и да не ви е за първи път. За да ви помогнем да се уверите, че ще получите вярната каравана за вашите потребности, сме събрали няколко потребни съвета.

Караваните се оферират в разнообразни типове и размери и е значимо да изберете най-подходящатаза вашите потребности. Ако пък желаете да си купите кемпер, който нормално излиза по-скъп от караваната, само че носи своите преимущества, разгледайте нашите рекомендации за закупуване на кемпери.
Колко оси - една или две?
Караваните могат да бъдат оборудвани с единична или двойна ос (един или два чифта колела). Наличието на една ос ще ви помогне при маневриране на място с караваната – идеално, в случай че сте новак. Ако имате по-малка кола, това може да е изборът за вас. Въпреки това, в случай че към момента се притеснявате по отношение на маневрирането на новата си каравана, може би си коства да разгледате курсове за каравани, с цел да ви оказват помощ да се научите в следена среда. За каравана, тежаща до 750 кг, не ви би трябвало категория, друга от В.

По-големите каравани се нуждаят от четири колела, с цел да поемат цялостното им тегло, а съществуването на две гуми от двете страни на караваната ще обезпечи по-добро сцепление и по-добра непоклатимост. Караваните с две оси обаче са по-тежки, тъй че може да са подобаващи единствено за по-големи теглещи коли, както и в случай че надвишават 750 кг, ще ви би трябвало и категория B+E.
Колко души ще спят вътре?
Решаването какъв брой спални места ви трябват е много лесно; просто помислете какъв брой хора нормално водите на отмора. Препоръчваме ви да употребявате рулетка, с цел да сте сигурни, че всяко легло е задоволително дълго за вашите условия, защото някои кревати няма да са задоволително дълги за възрастни.

Не се опасявайте да тествате всяко легло за дължина или комфорт. Много каравани оферират закрепени кревати, както и сгъваеми кревати -
бонусът на закрепените кревати е, че не е належащо да се оправят всяка вечер. Недостатъкът е количеството място, което заемат, макар че нормално оферират голямо място за предпазване изпод.


Сгъваеми каравани и ремаркета палатки
Може да помислите за сгъваеми каравани или палатка за ремарке, те оферират намален разход на гориво, по-ниско тегло на изтегляне - което прави ръководството по-безопасно, по-лесни са за маневриране и задоволително дребни, с цел да ги съхранявате елементарно. Ще откриете, че те могат бързо да бъдат издигнати при пристиганетона място, като готварската печка и така нататък Очаквайте обаче да имат по-малко варианти за предпазване.
Вашият автомобил подобаващ ли е за изтегляне?
Теглото на вашата каравана в никакъв случай не би трябвало да надвишава тежестта на автомобила ви. Наръчникът на производителя на автомобила би трябвало да ви уточни оптималното тегло, коетоавтомобилът може да тегли. Ако нямате наръчника на разположение, или проверете в интернет, или вижте в талона на колата. В дребния и в огромният ваучър под писмен знак (G) е тежестта на колата ви, под (F.1 и F.2) са надлежно позволена оптималната маса и същото, само че несъмнено от способените органи (обикновено са едно и също тегло) и под (F.3) е позволена оптималната маса на състав от транспортни средства.
Примерно тегло на автомобил и каравана
Пример с леко комби
1395 кг(G) - тежестта на колата ви;1895 кг(F.1) - позволена оптималната маса;1895 кг(F.2) - позволена оптималната маса, избрана от способените органи;3495 кг (F.3) - позволена оптималната маса на състав от транспортни средства.
Тези цифри значат, че в самата кола можете да товарите до 500 кг багаж (включително вашето тегло), и че можете да дърпате ремарке от 2100 кг на празен автомобил, или 1600 кг при претрупан. Като би трябвало да имате поради, че в случай че дърпате 2 тона с автомобил, който тежи по-малко, ще би трябвало той да е мощен (или с огромен въртящ миг, което е естествено приповечето коли на дизел), и също ще би трябвало да карате деликатно и постепенно.

Пример със фамилен миниван
1713 кг(G) - тежестта на колата ви;2355 кг(F.1) - позволена оптималната маса;2355 кг (F.2) - позволена оптималната маса, избрана от способените органи;3805 кг (F.3) - позволена оптималната маса на състав от транспортни средства.
Тези цифри значат, че в самия миниван можете да товарите до 642 кг багаж (включително вашето тегло), и че можете да дърпате ремарке от 2092 кг на празен автомобил, или 1450 кг при претрупан.

По принцип, колкото по-тежка е вашата кола и по-лекакараваната ви, толкоз по-безопасно е. Препоръчваме тежестта накараваната с нейното наличие да не надвишава 85% от тежестта на автомобила без товар. Или в горните случаи при комбито, ремаркето ви да не е повече от 1185 кг, а при минивана, караваната да не е повече от 1456 кг.

Спрямо Законаза придвижване по пътищата, състав от транспортни средства с категории B+E, C+E и D+E би трябвало да се движат с до 50 км/ч в обитаеми места, до 70 км/ч Извън обитаеми места -до 100 км/ч по втомагистрали и с до 90км/ч на скоростен път. Препоръчваме същите ограничавания и с леко ремарке под 750 кг.

Ако ремаркето ви стартира да се движи на зигзаг зад вас, до момента в който карате в права линия, значи превишавате оптималната позволена скорост, с която можете да се движите по отношение на законите на физиката. Ако това ви се случи, доста постепенно започнете да намаляте скоростта си, с постепенно разпределяне на газта и нежно натискане на спирачката. Ако сте в автомобил с ръчна трансмисия, минете една предавка по-надолу и постепенно отпуснете съединителя. Отбележете скоростта, при която ремаркето стопира да се клати наляво-надясно и продължете да шофирате с 10-20 км/ч (поне) по-бавно. Например, в случай че забележите, че при 100 км/ч стартира да се люлее, намалете постепенно до 80 км/ч, изключително на открит път в поле със мощен вятър, където може да би трябвало да намалите и до 60 км/ч при по-силна стихия.

В идеални условия, постоянна кола и ремарке, би трябвало да нямате проблем със 100 км/ч, само че постоянно бъдете нащрек, тръгвайте по-рано вместо да шофирате бързо и бъдете деликатни, стойте в “бавната ” лента, даже шофирайте зад някой тир на безвредна отдалеченост с 90 км/ч.
Коя е най-хубавата каравана за закупуване?
В взаимозависимост от потребностите ви за пътешестване, най-хубавата каравана за закупуване може да бъде друга за всеки. Има набор от фактори, в това число душ кабини, кухненски пространства, кревати и места за предпазване. Много зависи от какво се нуждаете, дали ще си я дърпате на всички места с вас и ще обикаляте доста разнообразни места, или ще я разпънете един път някъде и повече няма да я мърдате.
Закупуване на каравана втора ръка
На пазара има голяма гама от използвани каравани – от леки фамилни каравани втора ръка на налични цени, струващи единствено няколко хиляди лв., до съвсем нови първокласни туристически домове с всички фешън аксесоари, включени в общоприетото съоръжение. Купуването на каравана втора ръка би трябвало да бъде прелестно преживяване, когато имате ясна визия какво желаете и разполагате с всички обстоятелства и цифри на една ръка разстояние.
Как да ревизирате дали караваната е открадната
Има няколко инспекции, които можете да извършите и да покажат, че караваната е открадната. Внимавайте за признаци на щета към теглича или по джантите и гумите. Това може да значи, че защитното устройство е отстранено принудително.

Помолете продавача да ви покаже касови бележки или документи, свързани със благосъстоятелност или обслужване, в това число регистрация и идентификация на караваната. Трябва да сте изключително деликатни с огромните двуосни каравани, които се продават на ниска цена – те са обичани на крадците на каравани.

Като цяло, ще бъдете прави да сте подозрителни, в случай че би трябвало да видите караваната надалеч от къщата или пространствата на продавача, изключително в случай че не е в оторизиран склад, когато сте в автокъща. Ако продавачът не е податлив да уреди уместно време, с цел да видите караваната, това може също да значи, че тя е открадната.

Следвайте ни във,и

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР