Изборът на нов управител на БНБ, забавен вече близо една

...
Изборът на нов управител на БНБ, забавен вече близо една
Коментари Харесай

ИТН форсира избора на нов управител на БНБ с помощта на ГЕРБ и ДПС

Изборът на нов шеф на Българска народна банка, занимателен към този момент близо една година, изненадващо събра " ИТН ", ГЕРБ и Движение за права и свободи в общ съюз в Народното събрание. 

Има Такъв Народ, чийто ръководител на Бюджетната комисия Любомир Каримански има упоритости да оглави централната банка още от 2021 година, прокара нова процедура за избор, откакто преди дни се оказа, че нито една от партиите в 47 Народно заседание не внесе номинация за поста. 

Андрей Гюров от " Продължаваме промяната " прикани да се даде по-дълъг период за оферти в новата процедура, откакто предстоят спомагателни договаряния както в обединението, по този начин и с други партии. Гюров изясни невъзможността за реализиране на единодушие и с това, че войната в Украйна е трансформирала целите на участниците в договарянията и на самите евентуални претенденти. 

От Има Такъв Народ обаче нападнаха тази позиция, като упрекнаха Политическа партия в това, че чака " един избран претендент " да бъде разполагаем, заради което упорства за закъснение на избора. 

Сходни причини даде и Йордан Цонев (ДПС), който разгласи, че ръководещото болшинство търси претенденти " в МВФ, в Сингапур, а те ни отхвърлят ". По думите му Георги Ганев (ДБ), Петър Чобанов (ДПС) и някогашният финансов министър на ГЕРБ Кирил Ананиев са " прелестни хора за поста ". 

Андрей Гюров се възпротиви на бързането за избора на нов шеф на Българска народна банка, акцентирайки, че мандатът на настоящия гуверньор е изминал от дълго време. 

" Няма логичен доводи, които да ме убедят, че една или две седмици са сериозни в правеното на този избор. Нека да си дадем време да подходим рационално ", сподели той. 

Има Такъв Народ, Движение за права и свободи, ГЕРБ и " Възраждане " обаче събраха задоволително гласове, с цел да одобряват решение за едноседмичен период за подаване на кандидатури, вместо 14 дни, колкото предлагаха от Политическа партия. Гласовете " за " се оказаха 120 против 25 " срещу " и 73 " въздържал се ". 
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР