Изборът на нов състав на Националното бюро за контрол на

...
Изборът на нов състав на Националното бюро за контрол на
Коментари Харесай

Сериозни нарушения в органа за СРС-тата, членове отсъствали от работа стотици дни

Изборът на нов състав на Националното бюро за надзор на специфичните разследващи средства (СРС) ще премине в сянката на подозрения за тежки нарушавания. Депутатите ще изберат петима души, които в идващите години би трябвало да управляват подслушването и следенето да се прави законно. Информацията за досегашните практики в бюрото обаче предвещава доста противен за жителите сюжет.
За петте вакантни места има шестима претенденти. Сред тях са сегашните членове на бюрото – Огнян Стоичков, Илия Ганев и Огнян Атанасов, както и ръководителят му Бойко Рашков (на снимката). Той е и единственият, който преди няколко месеца намерено съобщи, че при подслушването и следенето се правят нарушавания. Тогава против Рашков се оповестиха и прокуратурата, и Министерство на вътрешните работи, и ДАНС, написа в. " Сега ".
Справка, предоставена на депутатите и огласена от " Медиапул ", огласи фрапантни нарушавания на членове на бюрото - те постоянно са отсъствали от работа - общо 800 дни през последните пет години, т.е. съвсем половината от мандата. Освен това са отказвали да правят инспекции, каквото е главното им обвързване. Един от номинираните членове е отсъствал от работа 373 дни. Едновременно с това упорствал да има водач и секретарка, както и да не му се разпореждат инспекции, защото нямал юридическо обучение. „ Заслужава да се означи следният чудноват случай: при инспекция в една от окръжните прокуратури господин Г. е изпратил подпомагащия го специалист да я извърши самичък, а той е останал в служебния автомобил, като е стимулирал отхвърли си да управлява инспекцията с това, че е облечен с спортен екип, с който му било по-удобно да пътува “, написа в справката.
Членовете на бюрото даже са излъгали жител, че не е бил нелегално подслушван, а той е бил . Лъжливото известие е гласувано тази година, заяви „ Капитал “, който цитира юрист Емилия Недева. Истината е излязла нескрито в претекстовете към присъдата на Хасковския областен съд. В тях написа тъкмо противоположното – че СРС-тата са събрани нелегално, защото са позволени не от способния съд в Хасково, а от Софийски градски съд. Подсъдимият, който е водач на камион, е бил подслушван след опит да придвижи опиати през Граничен контролно-пропусквателен пункт Капитан Андреево. Освен това следенето е поискано от ДАНС, при изискване че към този момент е имало формирано прокурорско следствие, т.е. способен да го изиска е прокурорът.
Въпреки тези нарушавания тримата членове на бюрото са дали своят вот да се отговори, че противозаконни дейности няма. Против е бил единствено Рашков, който обаче подписал погрешния отговор. Пред „ Капитал “ той декларира, че не е можел да се опълчи. „ Бюрото е групов орган и аз като ръководител съм задължен да подпиша такова уведомително писмо, т.е. аз съм заложил и името си – подписал съм се под това съобщение, което не дава отговор на моята воля. Те обаче не носят никаква отговорност “, изясни той и пред " Сега " и трансферира отговорността на депутатите, които не са планували наказания при заблуждаване на нелегално подслушваните.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР