Изборът на нов главен прокурор да започне отначало - това

...
Изборът на нов главен прокурор да започне отначало - това
Коментари Харесай

Искат нов избор на главен прокурор. Сарафов закри експертния съвет и освободи говорителя на Гешев

Изборът на нов основен прокурор да стартира изначало - това оферират от прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет. Междувременно краткотрайният основен прокурор Борислав Сарафов освободи Сийка Милева като представител.  

Румен Радев изясни, че е издал бързо указа, тъй като „ по този начин би трябвало да се работи в обстановка на политически катаклизми “

Никола Филчев пък няма да бъде консултант на обвинител №1, тъй като беше закрит експертният съвет, в който той участваше.

Министър Атанас Славов съобщи, че на следващия ден ще оспори избора на Борислав Сарафов, изработен единствено от прокурорската гилдия, а не от пленума на Висш съдебен съвет.

Тя ще продължи да работи във Върховната касационна прокуратура

„ Не може да се чака, че Висш съдебен съвет, изключително пленарният му състав, ще работи в границите на минути, секунди или часове. Тезата на някои членове на Висш съдебен съвет, че те по нужда са провели съвещание на прокурорската гилдия влиза в колизия със закона “, сподели министърът на правораздаването Атанас Славов.

Не стана ясно тъкмо по каква процедура е извикан министъра и за какво депутати ще го разпитват какво ще прави на позицията.

В него участваха представители от региона на правото и някогашни магистрати

„ Това е интервенция в друга власт – безусловно самостоятелна, и всички решения следва да се разясняват във Висш съдебен съвет “, сподели Десислава Атанасова от ГЕРБ.

Междувременно прокурорската гилдия на съвета предлага на следващия ден да открие процедура за избор на основен прокурор, а самият избор да е на 26 октомври. Според министър Славов няма потребност процедурата да бъде в този момент, а след две седмици, когато ще има импортиран план за промени в Конституцията, които се отнасят и до основния прокурор.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР