Изборът на концесионер за аерогарата е на финалната права ©

...
Изборът на концесионер за аерогарата е на финалната права ©
Коментари Харесай

До две седмици ще стане ясно кой печели концесията на летище Пловдив

Изборът на концесионер за аерогарата е на финалната права

© Надежда Чипева Още по тематиката
Комисия за защита на конкуренцията: В концесията на летище Пловдив остават единствено два претендента

Швейцарският кандидат не е потвърдил, че разполага с активи за 20 млн. евро
5 ное 2017
China, майна

Китайският авиационен конгломерат HNA Group даде по-висока оферта за концесията на летище Пловдив от локалния консорциум сред ПИМК и " Тракия икономическа зона "
3 авг 2017 До две седмици ще стане ясно кой печели концесията на летище Пловдив, оповестиха от Министерството на превоза. Работата на комисията е на финалната права по координиране на документите. Междувременно пловдивският вестник " Марица " заяви, че победител ще е консорциумът, воден от китайския вложител HNA Group, само че от ведомството не могат да потвърдят информацията преди окончателното привършване на процедурата.

В конкуренцията за 35-годишната концесия на финалната права останаха две предложения - на китайския конгломерат HNA Group и на пловдивското обединяване " Консорциум Летище Пловдив ", формирано от " Тракия икономическа зона " и автотранспортната ПИМК, която неотдавна завоюва концесията на интермодалния терминал в Пловдив.

Още на по-предишна фаза стана ясно, че офертата на китайската компания е по-силна по някои от параметрите и тяхната победа не би била изненада.

Кой какво предлага

С най-голяма тежест при избора е концесионното заплащане (40%). Пловдивското обединяване предлага 6% от приходите плаващо концесионно заплащане и 120 хиляди лева закрепено на година, а китайският претендент излезе с оферта също за 6% от приходите и 600 хиляди лева на година закрепено концесионно заплащане.

При вложенията, които са с 35% тежест при оценяването, китайската оферта също е по-голяма. Китайският претендент предлага 79 млн. евро против 65 млн. евро, препоръчани от пловдивските компании.

Плюс полети

Около 30 млн. евро от вложенията на китайците ще са за построяването на карго и на пътнически терминал. Плановете плануват през летището да минават по 1 млн. пасажери на година и по 50 хиляди тона товари. Предвижда се да се открие линия сред Пловдив и Китай три пъти седмично - два пътнически полета и един товарен, като не е ясно кой тъкмо ще е китайският град - Пекин, Гуанджоу, Шанхай или някой различен.

Пловдивската оферта планува първоначално създаване на карго терминал, а след утвърждение на нов общоприет проект на летището и на още един. Планът на " Консорциум Летище Пловдив " е след построяването му да откри профилирана компания, която да го оперира. Местните компании също се надяват в идващите 10 години летището да доближи 1 млн. пасажери, като при постигане на оптималния потенциал на сегашния пътнически терминал да се построи още един.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР