Изборът на градовете домакини на следващите две летни олимпиади стана

...
Изборът на градовете домакини на следващите две летни олимпиади стана
Коментари Харесай

Париж и Лос Анджелис ще получат днес следващите две летни олимпиади

Изборът на градовете домакини на идващите две летни олимпиади стана въпрос на условност, откогато Лос Анджелис изиска да одобри най-големия състезателен конгрес през 2028 година и по този метод отстъпи 2024 година на Париж.

Днес изборът ще бъде официализиран по време на 131-ия конгрес на Международният олимпийски комитет (МОК) в Лима. За пръв път в историята по едно и също време ще бъдат оповестени домакините на две олимпиади.

Париж и Лос Анджелис останаха единствените претенденти за игрите през 2024 година, откакто Рим, Хамбург, Бостън и Будапеща се отдръпнаха от наддаването. Огромните вложения и рискът, че тези средства няма да се възвърнат, накараха градовете и държавните управления да премислят цената на провеждането на спортни конгреси от сходен сан.

Съгласието на Лос Анджелис да одобри игрите през 2028 година смъкна голям товар от плещите на МОК и внесе известна непоклатимост при провеждането на най-големия конгрес. Това сигурно няма да реши всички проблеми, свързани с дребния брой искащи да бъдат домакини, само че най-малко ще даде задоволително време на олимпийския комитет да премисли процедурите по кандидатстване и избиране.

Париж 2024

Бюджетът на олимпийските игри в Париж ще е 6.6 милиарда евро, заяви AFP. Френската столица възнамерява да влага доста по-малко средства, в сравнение с предходните домакини на най-големия състезателен конгрес.

От игрите в Сидни през 2000 година се получи серия, в която всеки идващ хазаин усилваше разноските за организация. Бюджетът на Пекин 2008 доближи 32 милиарда евро, а за зимните игри в Сочи през 2014 година бяха изхарчени колосални 51 милиарда $.

Две години по-късно Бразилия влага много по-малка сума - 13.2 милиарда $, само че остави зад себе си голям брой " бели слонове ". Същото се случи с мултимилионните обекти в Атина и Пекин.

Според анализаторите главният риск пред Париж е таман запазването на свития бюджет, който е разгласен пред специалистите от МОК. Това постоянно се оказва проблем, тъй като претендентите се борят с доста други градове и пробват да впечатлят комисията на МОК с по-нисък бюджет, като са склонни да подценяват някои разноски. Подобно нещо се случи и с Лондон, който разгласи доста ниски разноски за сигурност, а по-късно трябваше да търси в допълнение финансиране.

Париж не трябваше да се бори яростно с другите градове, защото три от тях се отхвърлиха на по-ранен стадий, а Лос Анджелис подписа договорка с МОК. Въпреки това пред френската столица има някои скрити опасности. " Има заплаха част от разноските за сигурност и за краткотрайната инфраструктура да бъдат подценени. Възможно е обаче това да се компенсира със стесняване на средствата в други области ", се споделя в отчета на Комисията за оценяване на МОК от началото на юли.
" Изключително мъчно е Париж да слезе под бюджетите, които имаха Атина 2004 и Лондон 2012. Мисля, че тогава и двата града се вместиха в границите на към 11 милиарда евро ", изяснява Жан-Паскал Гайон от университета в Льо Ман. Той поддържа тезата, че внезапно разноските могат да скочат фрапантно.

На противоположното мнение е съпредседателят на организационния комитет към кандидатурата на Париж Бернар Лапасе. Той счита, че бюджетът е благонадежден, а също така се базира на информация от МОК, че няма да има изненади към разноските в последния миг. " Можем да кажем, че 95% (93% са съгласно МОК) от оборудванията за игрите са подготвени или към този момент съществуват, тъй че няма да има изненади ", твърди Лапасе.

В поддръжка на Париж се изрече и президентът на Франция Еманюел Макрон. Според него лимитираният бюджет не е без значение за целия план. Париж има налични 3.371 милиарда евро, а остатъкът до оповестените 6.6 милиарда би трябвало да се покрие от МОК, спонсорски контракти, както и от продажба на билети.

Според МОК преимуществото на Париж е в построената инфраструктура. До началото на игрите остава да бъдат издигнати единствено три комплекса - олимпийското село, което ще коства най-вече (1.3 милиарда евро), медийният център и плувният комплекс.

Лос Анджелис 2028
Американският град има доста плюсове във връзка с инфраструктурата и икономическата непоклатимост. Въпросът е обаче до каква степен двойният избор на хазаин на олимпийски игри е добър проект за бъдещето.

Заради към този момент съществуващите спортни уреди Лос Анджелис е доста по-подготвен да бъде хазаин на игрите от доста други градове. Подобно дълготрайно обмисляне - до 2028 година, обаче крие своите съществени опасности. Кандидатурата на града е частно финансирана и е по-способна да се оправи при огромни политически промени, само че е податлива на съмнения в световната стопанска система.

Основната движеща мощ при лобирането на Лос Анджелис за хазаин на игрите е кметът Ерик Гарсети. Той от дълго време ще е освободил поста, когато олимпийският огън бъде разпален, а днешната мощна стопанска система на града може да бъде сменена от недостиг и висока безработица през 2028 година

Ирите в Рио 2016 бяха образец за това какъв брой бързо вълнението от провеждането им може да се трансформира в обезсърчение. Когато Бразилия беше определена за хазаин през 2009 година, страната се носеше на вълната на стопански напредък. Това обаче бързо се промени и вследствие на политически разтърсвания се стигна до редуциране на бюджета, закъснение на ремонтните действия до последния миг и куп неуредици по време на самите игри.

" Несигурностите, които могат да зародят за десетилетие, са неограничени. Лос Анджелис поема по-голям финансов риск, в сравнение с биха предпочели, в случай че получат игрите през 2024 година Възможно е да има криза или две от този миг до 2028 година ", съобщи Зев Ярославки, който е бил общински консултант в Ел Ей през 1984 година, когато градът за повторно беше хазаин на олимпийски игри.
Лос Анджелис ще би трябвало да изчака провеждането на пет олимпийски игри - две летни и три зимни, преди да получи своя късмет за изява. Запазването на ентусиазма и инерцията от него ще бъде още едно от провокациите пред организаторите
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР