Изборът на F-16 е най-добрият от стратегическа гледна точка за

...
Изборът на F-16 е най-добрият от стратегическа гледна точка за
Коментари Харесай

Цветанов определя F-16 като най-добрия стратегически избор

Изборът на F-16 е най-хубавият от стратегическа позиция за отбрана на националната сигурност. Това съобщи пред bTV ръководителят на ПГ ГЕРБ Цветан Цветанов.

Изтребителят е на въоръжение в съвсем всички страни членки на НАТО , с него ще бъдем предпазени и усилваме качествата на българската войска.

Цветанов изясни, че първо ще има съгласувателна процедура, която ще продължи две седмици. На 9 януари след съвещание на Министерския съвет, решението ще бъде предоставено на Народното събрание .

 F-16 желан, само че изборът не е сигурен Обновена
F-16 желан, само че изборът не е сигурен

Докладът предлага смяна на методиката за избор на изтребители

Снощи стана ясно, че предлагането на Съединени американски щати и американския защитителен тръст Lockheed Martin за последната трансформация на F-16 е препоръчваната оферта от комисията. Припомняме, че по-рано стана ясно, че Lockheed Martin няма да може да ни достави изтребителите в период .

Припомняме, в последната една седмица и Gripen, и Локхийд Мартин усъвършенстваха офертите към страната ни за закупуването на нови бойни самолети. Това беше и една от главните тематики, на които бе отдадена визитата на заместник-държавния секретар на Съединени американски щати Джон Съливан у нас.

Към дата 1 октомври в Министерството на защитата три страни внесоха офертите си за общо четири вида бойни самолети. Преди това като пoтeнциaлни дocтaвчици бяха спрягани 7 cтpaни.

 Цветанов и представители на Съединени американски щати затвърждават партньорството с България
Цветанов и представители на Съединени американски щати затвърждават партньорството с България

Обсъждат енергетика и сигурност против дестабилизиращи опити на трети страни

Стана ясно обаче, че министър председателят Бойко Борисов ще назначи нова работна група, която ще вземе окончателното решение за превъоръжаването на българските Военно-въздушни сили (ВВС). Информацията пристигна от писмен отговор на военния министър Красимир Каракачанов до депутата на Българска социалистическа партия Николай Цонков .

От тогава няма публично развиване и позиция на министерство на защитата, с изключение на уверенията на министър Каракачанов, че няма лобизъм и поръчки, че срокът за избор няма да е задоволителен.

Периодично обаче се разменят обвинявания сред Дондуков 1 и Дондуков 2 за лобизъм и предоставяне на тежест към някоя от офертите. Президентът и висш главнокомандващ въоръжените сили Румен Радев прикани премиера, министрите и националните представилите да запазят радиомълчание, до момента в който тече работата на междуведомствената комисия, образувана да направи оценка и разбор на постъпилите предложения по закупуване на нови изтребители за българските въоръжени сили.

Паралелно с това процесът по желание на изтребител бе спрян и върнат обратно точно по време на служебното държавно управление на Огнян Герджиков, назначено от президента Румен Радев, сред втория и третия мандат на Борисов. На закрито съвещание на служебния кабинет " Герджиков " от 26 април 2017 година бе утвърдено решението на комисията за избор на Gripen.

По този мотив министър председателят към този момент в третия си мандат съобщи, че не може да разбере " по какъв начин по този начин за 1 месец, толкоз бързо, избраха " Грипените ", откакто бяха заменени всички военни специалисти ".

 Радев прикани за радиомълчание до избора на нов изтребител
Радев прикани за радиомълчание до избора на нов изтребител

Държавният глава взе участие в церемонията за Празника на авиацията и Военновъздушни сили
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР