Изборът колко пенсии да се получават - само от Националния

...
Изборът колко пенсии да се получават - само от Националния
Коментари Харесай

Васил Велев: Вторият допълва, а не конкурира първия стълб за пенсията

Изборът какъв брой пенсии да се получават - единствено от Националния застрахователен институт, или и втора от частен фонд - да може да се прави от хората директно досега на пенсиониране.

За това настояха Асоциацията на индустриалния капитал в България и КНСБ по отношение на измененията в Кодекса за обществено обезпечаване, които регламентират етапа на изплащането на пенсии от частните фондове.

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев акцентира, че финансовите схеми, в това число по този начин нареченият „ втори дирек “, са допълващи, а не конкуриращи първия дирек на солидарната пенсионна система:

„ Така че, в случай че въобще ще има опция да се трансферират от единия в другия, то тази опция би трябвало да бъде до последния миг - досега на пенсиониране “, разяснява Велев.

„ Тази година, която идва, дефицитът в бюджета на Национален осигурителен институт е 42% и той ще пораства, по тази причина би трябвало да се предизвиква развиването на финансовите стълбове “, акцентира ръководителят на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

От КНСБ упорстват шест месеца да бъде оптимално допустимият период, в който предприятията да могат да заявяват дължими осигурителни вноски за служащите си, без действително да са ги внесли. Националният секретар на синдиката Ася Гонева съобщи:

„ Пагубно за правата на хората, тъй като във втория дирек е значимо всяка стотинка, всеки лев от вноската да постъпи, и то в точния момент “.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР