Избирателните секции в Словакия отвориха врати в 7 часа местно

...
Избирателните секции в Словакия отвориха врати в 7 часа местно
Коментари Харесай

Започнаха изборите в Словакия

Избирателните секции в Словакия отвориха порти в 7 часа локално време (5 часа по Гринуич), съобщи Франс прес. Изборите ще приключат в 22:00 ч. локално време (20:00 ч. по Гринуич). Очаква се неотложно да бъдат оповестени екзитполове, а окончателните резултати ще бъдат известни на следващия ден заран. 
 
Основните съперници на днешните парламентарни избори са тогавашният ляв министър председател Роберт Фицо, който даде обещание да приключи военната помощ за Украйна, и прозападните либерали, отбелязва Ройтерс. Последните изследвания на публичното мнение демонстрираха, че конкуренцията се води сред тези два блока, като спечелилият ще получи първи опцията да се опита да сформира ново държавно управление, което да размени служебната администрация, ръководеща от май страната с население от 5,4 милиона души.
 
 Роберт Фицо Роберт Фицо Източник: РИА Новости
Правителство, ръководено от Фицо и неговата партия " СМЕР - обществена народна власт ", би означавало Словакия да се причисли към Унгария като страна от Европейски Съюз, която оспорва консенсуса на блока по отношение на поддръжката за Украйна, в миг когато Европейският съюз се стреми да резервира единството си против съветското настъпление. То също по този начин би се включило към блока на източните екскомунистически страни с държавни управления, които обществено са враждебно настроени към либерализма, дружно с полската националистическа партия ПиС - която също се готви за избори, макар че Полша остава проукраинска.
 
Евентуално държавно управление на " Прогресивна Словакия " (ПС) и нейния водач Михал Шимечка ще резервира външнополитическия курс, ще продължи мощната поддръжка на Словакия за Украйна и ще сложи страната в проинтеграционния и демократичен лагер в Европейски Съюз по въпроси като вземането на европейски решения с болшинство, екологичната политика и ЛГБТ-правата. Шимечка дава обещание да отърве Словакия от " предишното ", увещание за трите мандата на Фицо като министър председател (2006-2010 и 2012-2018 г.), и приканва словаците да " се стремят към бъдещето ".
 
" Тези избори са решаващи както за бъдещата посока на страната ни във връзка с външната политика, защитата и сигурността, по този начин и за бъдещето на демокрацията ", декларира самостоятелният политически анализатор Григорий Месезников, представен от Агенция Франс Прес.
 
Не се чака нито една от двете водещи сили да получи болшинство, което значи, че бъдещото държавно управление евентуално ще зависи от представянето на голям брой по-малки партии, вариращи от либертарианци до крайнодесни, отбелязва Българска телеграфна агенция.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР