Избирателни секции в Смолянско имат проблеми с машините за гласуване

...
Избирателни секции в Смолянско имат проблеми с машините за гласуване
Коментари Харесай

На много места има проблеми с машините за гласуване, ще се избира само с хартиени бюлетини

Избирателни секции в Смолянско имат проблеми с машините за гласоподаване
Информация за проблеми с машините за гласоподаване постъпват от секционни комисии в разнообразни общини в област Смолян, съгласно ръководителя на РИК – Смолян Росица Чакърова. В секция №2 в Чепеларе е прекратено гласуването с машина и вотът е траял единствено с хартиени бюлетини след решение на РИК. Изборният ден в Смолянски регион е открит във всички 271 секции.

Сигналите за проблемите с машини към този момент са от 5 секции, като се отнасят за случаи на неразпечатване на бюлетина или в разпечатаната не е отразен вотът, а има случайни букви, прецизира Чакърова. При други недоволства се касае за печатане на нагъната или раздрана бюлетина, предава Българска телеграфна агенция.

В началото на изборния ден в обособени секции не са се явили членове на комисии, само че към този момент се издават решения на РИК за назначение на нови представители на тяхно място.

Гласоподавателите в област Смолян са 97 208, съгласно предварителните изборни описи. Вотът е проведен в 260 непрекъснати секции, 6 преносими и 5 в лечебни заведения. Предвидени за гласоподаване с машини са 133 секции, само че по-късно през днешния ден ще стане ясно в какъв брой от тях ще продължи цифровият избор.
Много членове на секционни изборни комисии не са се явили в Сливен и Нова Загора
Много членове на секционни изборни комисии не са се явили в изборните секции в общините Сливен и Нова Загора, заяви за Българска телеграфна агенция представителят на Районната изборна комисия (РИК) - Сливен Даниела Василева. Извършват се размени.

В последните седмици на предизборната акция имаше голям брой размени на членове на СИК, откакто стана ясно, че изборният развой се усложнява поради видеозаснемането. В изборите в региона през днешния ден са ангажирани 2432 души.

" Всички изборни секции в региона са отворени, машините работят, само че има тъжби от Котел и Сливен по отношение на параваните, които се употребяват. Основанието е, че те са като тъмни стаички, покрити в горната част и лицата на гласуващите не се виждат ", сподели още представителят на РИК.

В 21 МИР са разкрити 307 секции, от които една преносима, 20 са секциите за хора с увреждания, разкрити са спомагателни в Женския затвор, Дома за остарели хора, лечебните заведения " Хаджи Димитър, " Д-р Иван Селимински " и Военна болница в Сливен.

Секциите, в които се гласоподава машинно, са 247, в 26 - единствено с хартиена бюлетина.

В област Сливен за присъединяване в изборите са регистрирани 21 партии и обединения. Кандидатите, които ще се надпреварват за депутатски мандати (общо шест) за 21 МИР, са 152-ма, междинната им възраст е 47 години.
Четири машини не сработиха в Пловдив, ще гласоподават единствено с бюлетини в секциите
Четири машини за гласоподаване не сработиха в Пловдив, заяви ръководителят на 16 РИК Калоян Сухоруков. Това е станало през вчерашния ден, по време на тяхното тестване. Те са в секциите с номера 5, 76 и 77 в регион " Централен " и 33 в регион " Южен ".

" Не можем да подмених тези машини и в четирите секции ще се гласоподава единствено с хартиени бюлетини ", съобщи Калоян Сухоруков. Той добави, че изборният ден в Пловдив е почнал обикновено. Всички секции са отворили и първите ранобудни жители към този момент са дали своя избор.

Изборният ден в Пловдивска област стартира обикновено. Всички секции са отворили, заяви ръководителят на 17 РИК Янко Радунчев. 

Всички изборни секции в Пловдив и региона са отворени и работят, а външната им защита е поета от полицейските чиновници, оповестиха от ОД Министерство на вътрешните работи.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР