Избирателната активност в страната не е висока, движи се като

...
Избирателната активност в страната не е висока, движи се като
Коментари Харесай

ЦИК обяви: 8,89% избирателна активност, най-висока е в Монтана, а най-ниска - в Пловдив

Избирателната интензивност в страната не е висока, движи се като на предходните избори през ноември 2021 година, сочат данните на социолигическите организации. Въпреки това техните резултати са по-високи от тези, които разгласи Централната изборна комисия.

Избирателната интензивност за страната е 8,89% към 11:00 часа при дали своят вот 586 898 гласоподаватели . Това разгласи представителят на Централната изборна комисия (ЦИК) Цветозар Томов. Най-висока е интензивността в Монтана - 12,85%, а най-ниска - в Пловдив-град - 6,27%, сподели той.

По думите му интензивността за страната е малко по-висока от интензивността на втори тур на президентските избори на 21 ноември 2021 година Тогава тя е била 8,7%. Ако я съпоставяме с парламентарните избори през юли, тя е по-ниска. Тогава е била 12%. Сега би трябвало да отчитаме и сезонния фактор, графикът на гласоподаване в изборния ден не постоянно е еднакъв, тъй че е рано да се създадат безапелационни заключения, сподели Томов.

Според него се обрисува следващата ниска изборна интензивност. На базата на тези данни аз съм съвсем сигурен, че няма да достигнем три млн. гласоподаватели , съобщи Томов.

Относно броя на механически неизправните машини в страната той сподели, че са 22 . По думите му това е относително малко, като се има поради общата численост за страната.

За вота в чужбина Томов означи, че са излезли първите изборни резултати от секцията в Крайстчърч, Нова Зеландия . Той съобщи, че няма да разяснява резултатите, защото вотът продължава, само че означи, че те са много фрагментарни.

Очакваме резултатите от Оукланд и австралийските секции, сподели още той.

До обяд в Централната изборна комисия са постъпили 28 сигнала и 2 тъжби за предизборна пропаганда . Всички те се преглеждат.

Вчера всички сигнали, които бяха подадени в ЦИК за нарушавания в деня за размисъл, бяха подадени за пропаганда в обществените мрежи. По този мотив заместник-председател ятна ЦИК Росица Матева посочи:

" По силата на Изборния кодекс ЦИК не може да ревизира наличието в обществените мрежи. Те не са медийна услуга и няма по какъв начин да глобяваме излъчванията там и това, което се написа там, тъй че биват оставени без разглеждане тези сигнали. Даже приканих да не се подават такива сигнали. Дори и в изборния ден ние не можем да глобяваме това, което се случва в обществените мрежи ".

Всички секционни комисии в Турция, за които е имало проблем с част от членовете, са били попълнени .

Избирателната интензивност в страната съгласно екзит пола съгласно " Галъп интернешънъл болкан " към 11 часа е към този момент 10,11%.

Активността се движи към и даже малко по-високо от интензивността на последните избори през ноември 2021 година, означи изпълнителният шеф на " Галъп " Първан Симеонов.

" Най-общо към този час интензивността се движи към тази на последния избор ", уточни социологът.

" Много е рано да се каже. Ако се запазят по този начин нещата, остават в прогнозите. Сравнително ниска за българските стандарти интензивност, само че е още преди обед ", добави той пред БНР.

" Високата интензивност не всеки път е резултат от хубави развития. Висока интензивност идва, когато обществото се наелектризира, поляризира, политизира, от време на време дори ненужно. Невинаги ниската интензивност е противен знак, въпросът е да не става прекомерно ниска. Имаме вяра, че тя няма да е толкоз ниска, колкото можеше да бъде, в случай че се продължи надолу по ската . Високата интензивност нормално идва с огромни, нови политически сили и мъчно може да се чака, когато през няколко месеца се вършат избори. Но пък въпреки това висока интензивност може да се чака, когато има действителен залог, обвързван с качество на живот, с персоналната и националната сигурност, тъй че ползата към изборите надали ще е пренебрежимо невисок ", разяснява Симеонов.

Избирателна интензивност съгласно екзит пола на " Тренд " към 12:00 часа е 13,4%. Това оповестиха от изследователския център. Избирателната интензивност към 12:00 часа на предходните парламентарни избори е била 14,3 %. Избирателната интензивност към 10:00 часа беше 6,2 на 100 като към този час  На предходните парламентарни избори е била 7,1%. Към сегашния миг изборната интензивност не е висока, коментира социологът Евелина Славчева. Миналата годинаса дали своят вот малко над 2 600 000 души, което е най-ниската изборна интензивност от демократичните промени в България.

" Твърде близо, само че без никакви индикации да прескочим интензивността на предишните избори. "

Симеонов Първонав прикани гласоподавателите да не обръщат внимание на " никакви ранглисти и измислици, които ще стартират неизбежно да текат в разнообразни медии ", тъй като натрупванията ще станат надеждни едвам в ранния следобяд.

Избирателната интензивност е най-интересното нещо в изборния ден, тъй като всякога разнообразни фактори въздействат върху нея и върху това доколко ще активизират жителите да излязат да гласоподават. Този път главният фактор е умората, защото в границите на 2 години, четвърти парламентарни избори се организират. Това не би трябвало да ги отхвърля да гласоподават. Всеки български жител би трябвало да излезе да гласоподава , тъй като това е една от опциите, в които той да въздейства на демократичната система ", разяснява пред БНР и Светлин Тачев от " Галъп интернешънъл болкан ".

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР