Избирателната активност на местните избори, произведени в неделя, е близо

...
Избирателната активност на местните избори, произведени в неделя, е близо
Коментари Харесай

ЦИК обявява окончателните резултати от първи тур утре

Избирателната интензивност на локалните избори, създадени в неделя, е близо 51 на 100, при обработени 90,93 % от протоколите на секционните изборни комисии /СИК/ в общинските изборни комисии /ОИК/, заяви пред публицисти през днешния ден Александър Андреев, член и представител на ЦИК. Възможно е да настъпят леки промени в данните след цялостното въвеждане на протоколите, разясни той. За съпоставяне, на предходните локални избори през 2015 година изборната интензивност е била 53,60 на 100.

В ЦИК към този момент са пристигнали 87 от общо 265 общински изборни комисии, с цел да предадат изборните си бумаги.

Общинските изборни комисии ще разгласят резултатите от първия тур, и, в случай че е нужно, ще вземат решения за балотаж. Очаква се ЦИК да заяви резултатите от първия тур в законовия 48-часов период - най-вероятно на следващия ден, 29 октомври, следобяд, уточни Андреев.

В изборния ден в ЦИК са постъпили 257 тъжби и сигнали, най-много за нарушавания на изборния развой, за нерегламентирана пропаганда или разпространение на данни от социологически изследвания, като четири от сигналите са за пазаруване на гласове.

Постъпили са и пет претенции за събаряне на имунитет на претенденти за общински съветници и за кметове. Така дадените към този момент от ЦИК позволения за събаряне на имунитета стават 12, заяви още Александър Андреев.

Изборният развой протече обикновено, без основни нарушавания. Организацията, основана от ОИК, беше на доста по-добро и по-високо равнище, в това число и тази в София, от изборите през 2015 година, сподели Александър Андреев.

Анализ на протоколите сподели, че до този миг недействителните гласове са към 4 %, а позицията " Не поддържам никого " са отбелязали към 3 % от всички гласоподаватели в страната.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР