Избирателната активност на местните избори, произведени в неделя, е близо

...
Избирателната активност на местните избори, произведени в неделя, е близо
Коментари Харесай

51% избирателна активност при въведени около 91% от протоколите на СИК в ОИК

Избирателната интензивност на локалните избори, създадени в неделя, е близо 51 на 100, при обработени 90,93 % от протоколите на секционните изборни комисии /СИК/ в общинските изборни комисии /ОИК/, заяви пред публицисти през днешния ден Александър Андреев, член и представител на ЦИК. Вече са сканирани 84,69 % от протоколите на СИК и са качени на страницата на ЦИК.

Избирателната интензивност може да се промени малко, след цялостното въвеждане на протоколите на СИК. На предишните локални избори през 2015 година изборната интензивност е била 53,60 на 100.

В ЦИК към този момент са пристигнали 87 от общо 265 ОИК, с цел да предадат изборните си бумаги.

ОИК ще разгласят резултатите от първия тур, и, в случай че е нужно, ще вземат решения за балотаж. Очакваме ЦИК да заяви резултатите от първия тур в законовия 48-часов период - най-вероятно на следващия ден, 29 октомври, следобяд, заяви Андреев.

В изборния ден в ЦИК са постъпили 257 тъжби и сигнали, най-много за нарушавания на изборния развой, за нерегламентирана пропаганда или разпространение на данни от социологически изследвания, като четири от сигналите са за пазаруване на гласове.

В ЦИК през вчерашния ден са постъпили пет претенции за събаряне на имунитет на претенденти за общински съветници и за кметове. Така дадените към този момент от ЦИК позволения за събаряне на имунитета стават 12, заяви още Александър Андреев.

Изборният развой протече обикновено, без основни нарушавания. Организацията, основана от ОИК, беше на доста по-добро и по-високо равнище, в това число и тази в София, от изборите през 2015 година, сподели Александър Андреев.

Анализ на протоколите сподели, че до този миг недействителните гласове са към 4 %, а позицията " Не поддържам никого " са отбелязали към 3 % от гласоподавателите, сподели Александър Андреев. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР