Избирателната активност на изборите на 2 април е 40.63%, сочат

...
Избирателната активност на изборите на 2 април е 40.63%, сочат
Коментари Харесай

40.6% е избирателната активност на 2 април, над 108 000 души са посочили Не подкрепям никого

Избирателната интензивност на изборите на 2 април е 40.63%, сочат окончателните данни на ЦИК. Това значи, че малко над 2 600 000 души са упражнили правото си на глас. Тази интензивност е % по-висока, в сравнение с предните избори, когато са дали своят вот към 77 000 души по-малко.

Голям е броят на гласувалите с " Не поддържам никого " - 108 842. Според изследване на " Галъп " за Българска национална телевизия, това са най-вече млади дами, с положително обучение.





123 сигнали и тъжби са постъпили в ЦИК по време на изборния ден, само че нито един от тях не обвързван с операция на вота. 122 машини са дали недостатък при гласуването, само че към момента няма разбор за огромния брой сбъркани протоколи у нас. В протоколите от чужбина не са допускани неточности, по тази причина от ЦИК считат, че казусът е в преференциите.

Друг състоятелен мотив за грешките може да се търси и в неналичието на присъствено образование в СИК-овете, тъй като бе взето решение то да се организира онлайн. Много от членовете на СИК обаче още веднъж бяха заменени в последния миг и не минаха каквото и да е било образование.

" Основната причина за това е, че СИК-овете са попълвали и сумирали преференциите. Ние категорично приехме решение и по този начин одобрихме протокола да не се сумират преференции, защото там се позволяват най-големите неточности. За страдание очевидно СИК-овете не са създали са това сумиране и това са главните неточности. Не сме създали разбор сега, защото и нямаме информация какъв брой са тези протоколи ", разяснява Росица Матева, зам.-председател и представител на ЦИК

Окончателните резултати ще станат ясни най-късно до 6 април, първо обаче районните изборни комисии би трябвало да предадат персонално изборните си протоколи в ЦИК. До момента това са създали едвам една трета от тях. След това протоколите би трябвало да бъдат още веднъж въведени и оценени за несъответствия, които да бъдат отстранени.

Имената на депутатите в 49-ото Народно заседание ще станат ясни до 9 април.

Вижте още в директното включване
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР