Избирателната активност към 12.30 ч. за цялата страна е 18,

...
Избирателната активност към 12.30 ч. за цялата страна е 18,
Коментари Харесай

В ЦИК вече са постъпили 70 жалби и сигнали

Избирателната интензивност към 12.30 ч. за цялата страна е 18, 26 на 100, заяви на брифинг представителят на ЦИК Александър Андреев. Сравнено с първия тур, по същото време, интензивността е била 23,54 на 100, а на втория тур през 2015 тя е била по-ниска - 21, 18 на 100.

Най-висока изборна интензивност към 12.30 ч. е била регистрирана в Георги Дамяново - 96, 79 на 100, а минимум гласоподаватели са отишли до урните още веднъж и на втория тур в градовете Варна /10,05 на сто/ и Пловдив /10,06 на сто/. От имащите право на глас 3 996 304 във втория тур това прави 729 924 гласоподаватели отишли да гласоподават до 12.30 часа, уточни Андреев.

От началото на изборния ден до този час в Централната изборна комисия са подадени и се преглеждат 70 тъжби и сигнали. Част от тях са за работата на СИК и нарушаванията на изборните права - общо 45. В днешния ден са постъпили 24 сигнала, свързани с предизборна пропаганда в деня на изборите и два сигнала за пазаруване на гласове, които са препратени към Районната прокуратура и органите на Министерство на вътрешните работи за осъществяване на инспекции.

По отношение на предизборната пропаганда в изборния ден, с изключение на качена предизборна пропаганда на страниците на някои от претендентите, друго значително нарушаване е издание на резултати от социологическо изследване. В тази връзка са постъпили няколко сигнала за три онлайн издания за новинарски услуги, които от ЦИК не назоваха. За една от тях има открити към този момент две нарушавания и сега се преглежда трето такова.

Свързаните с организацията на изборния развой нарушавания са най-много за това, че при слагането на бюлетините една върху друга, върху едната се е отбелязвал знак върху гърба на едната бюлетина. В тази връзка от ЦИК предлагат гласоподавателите да съблюдават да не се позволява слагане на бюлетините една върху друга, тъй като това ще направи едната от тях невалидна. Проверки са осъществени и по сигнали за струпване на доста гласоподаватели пред една от секциите /в кв. "Красна поляна "/ и че липсват мостри на бюлетините пред изборните секции. Тези сигнали са препратени към ОИК за издаване на инструкции. По отношение на първия сигнал се е открило, че нарушаване няма, осведоми Андреев.

Сигналите за пазаруване на гласове са за Плевен, препратен към прокуратурата там, а другият - за София, подаден от представител на инициативния комитет на един от претендентите, препратен надлежно до ОИК.

Квадратчето "не поддържам никого " не въздейства на втори тур, защото спечелилият най-вече гласове претендент печели изборите, за разлика от първия тур. Тогава този избор имаше значение, тъй като печеливш бе претендентът, събрал повече от 50 на 100 от гласовете, изясни Андреев.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР