Избирателна активност от 53 на сто е отчетена към момента

...
Избирателна активност от 53 на сто е отчетена към момента
Коментари Харесай

53% е избирателната активност на турците в чужбина за президент и парламент на Турция

Избирателна интензивност от 53 на 100 е регистрирана все още в гласуването на турските президентски и парламентарни избори в чужбина, заяви Ахмет Йенер, ръководител на Висшата изборна комисия на Турция, съобщи държавната телевизия ТРТ Хабер.

В дипломатическите представителства зад граница, където гласуването стартира на 27 април и завърши на 9 май, са подадени 1 696 000 бюлетини. Като към тях се прибавят и подадените на граничните пунктове гласове на турски гласоподаватели, общият брой подадени бюлетини е 1 817 000, посочи Йенер.

Това подхожда на изборна интензивност от 53 на 100, уточни той.

Гласуването на граничните пунктове на Турция към момента продължава и ще завърши с края на изборния ден в Турция, т.е. на следващия ден в 17 ч. 

Отчитането на гласовете от чужбина ще стартира дружно с началото на преброяването на подадените в Турция бюлетини.

Тази неделя, 14 май, в Турция ще се състоят парламентарни и президентски избори. Около 64 млн. турски жители ще гласоподават за бъдещия президент и новия 600-членен парламент на страната. Изборите ще дефинират кой ще ръководи страната през идващите пет години и дали досегашният президент Реджеп Тайип Ердоган ще успее да задържи руля на ръководството.

Предизборните изследвания демонстрират, че съревнованието сред двамата съществени претенденти за президентския пост - Ердоган и претендента на опозиционния Национален алиакс - коалиция на шест политически партии, ще бъде с напрежение. Ако никой претендент не успее да получи болшинство от над 50 %, изходът от вота ще се реши на балотаж на 28 май, добавя Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР