Избирателите в унгарската столица обикновено не са фенове на Виктор

...
Избирателите в унгарската столица обикновено не са фенове на Виктор
Коментари Харесай

Битката за Будапеща - опозицията експериментира с нов подход срещу Орбан

Избирателите в унгарската столица нормално не са почитатели на Виктор Орбан, само че от години не могат да се отърват от него или от съдружниците му, написа " Политико ". Неговите съперници се надяват, че тази година ще е друго и че могат да подбият поддръжката за премиера с работа в екип.

Унгария се готви за локални избори през октомври. Националистката политика на Орбан се радва на висока поддръжка в страната. Това обаче не важи с цялостна мощ за Будапеща, където партията му " Фидес " завоюва 41.17% на изборите за Европейски парламент през май спрямо 52.56% на национално равнище.

Вотът против Орбан дълго време бе разграничен, тъй че доста от локалните градски чиновници, както и кметът на столицата, са или членове на " Фидес " или подкрепени от ръководещата партия.

Сега опозицията опитва с нова тактика – коалиция от партии от целия политически набор, подкрепяща общи претенденти на локалните избори, с цел да не си съперничат между тях групите срещу Орбан.

" Много оптимистично съм надъхан ", споделя Гергей Карачон, либерал, който се кандидатира за кмет на Будапеща с поддръжката на пет опозиционни партии. Пред " Политико " той декларира, че опозиционните партии работят, с цел да поддържат общи претенденти в 23-те региона на столицата. По думите му " преди няколко години това щеше да е немислимо ".

Четиридесет и четири годишният Карачон бе посочен за общ претендент на опозицията за кмет на Будапеща след серия от публични диспути и първите провеждани в миналото първоначални избори, на които жителите на града можеха да избират всред трима опозиционни претенденти.

Три демократични партии, както и социалистите и зелените, сега поддържат Карачон, до момента в който клонящата към крайната десница " Йоббик " не издига собствен претендент против него. Карачон ще се изправи пред подкрепения от " Фидес " 71-годишен сегашен кмет Ищван Тарлош.

Междувременно в регионите на града, както и отвън Будапеща, също бяха определени общи претенденти след траяли месеци наред договаряния сред опозиционните групи.

" Трябва да съберете доста разнообразни видове политически артисти към една и съща платформа и тези артисти не е наложително да са привикнали да работят дружно. Те идват от разнообразни политически култури, има някои идеологически разлики, които би трябвало да се преодолеят ", разяснява Даниел Берг, 30-годишен член на управителния съвет на демократичната партия " Моментум ", която завоюва 17.35% от гласовете в столицата на евроизборите и 9.93% на национално равнище.

Както множеството локални избори на континента, и тази конкуренция в огромна степен ще се концентрира върху въпроси, която засягат всекидневието на хората. В Будапеща това значи тематики като повдигането на цените на жилищата, проблемите с превоза и мръсния въздух.

Попитан какво би споделил на един покровител на " Фидес ", с цел да го убеди да избере опозицията в конкуренцията за Будапеща, Карачон дава отговор, че би му споделил, че " тези избори не са за " Фидес " и не са за опозицията ", добавяйки, че Орбан е отклонил финансиране за развиване от столицата към провинцията. Премиерът постоянно е имал политика " анти-Будапеща ", добавя Карачон.

В знак, че Орбан може да е угрижен за идните избори, в края на август държавното управление разгласи, че ще раздаде ваучери за комунални услуги на стойност 9 хиляди форинта (около 27 евро) на всеки пенсионер до края на септември.

Въпреки неналичието на всеобща поддръжка за Орбан в Будапеща, някои в опозиционния лагер се безпокоят от ниска изборна интензивност, както и от наличието на други претенденти, които не са подкрепени от партии на опозицията и чието присъединяване може да окаже въздействие при положение на близки резултати. Не липсват и страхове, че някои гласоподаватели може да предпочетат " Фидес " поради опасения, че тяхната област ще бъде финансово осъдена от националното държавно управление, в случай че изберат опозицията.

Има също така безпокойствие, че даже и Карачон да завоюва кметската конкуренция, градският съвет може да остане доминиран от " Фидес ", което съществено ще затрудни прокарването на политики.

Според източник от опозицията анти-Орбан лагерът има късмет да завоюва в четири региона на Будапеща, а други девет са под въпрос. Извън столицата той вижда доста евентуална победа на опозицията в градовете Мишколц, Сомбатхей, Печ и Сегед и, може би, в Дунауйварош и Егер.

В изявление за държавна медия през лятото Тарлош, който стартира кариерата си като либерал, само че след това бе подсилен от " Фидес ", предизвести за забележителна щета за града, в случай че управлението му не успее да се сработи с националното държавно управление.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР