Избирателите в Швеция ще отидат днес до урните, за да

...
Избирателите в Швеция ще отидат днес до урните, за да
Коментари Харесай

Швеция гласува днес на парламентарни избори

Избирателите в Швеция ще отидат през днешния ден до урните, с цел да изберат нов парламент. Очаква се оспорвана конкуренция сред ръководещия ляв блок и дясната съпротива за сформиране на идващото държавно управление.

Министър-председателят Магдалена Андершон от Шведската социалдемократическа работническа партия, която води акция за възстановяване на качеството на обществената страна в страната, за въвеждане на повече възобновими енергийни източници и за битка с престъпността, се надява да удължи осемгодишното ръководство на партията си, заяви Българска телеграфна агенция.

Нейният главен противник за висшия пост Улф Кристершон от консервативната Умерена съдружна партия дава обещание понижаване на налозите, по-добро обучение, повече нуклеарна сила и угнетяване на разрастващото се принуждение от незаконните банди в скандинавската страна.

В сегашния състав на шведския парламент има осем политически партии - четири леви и четири десни, - което прави евентуално да има държавно управление на малцинството и да принуди бъдещия министър-председател да разчита на политически взаимни отстъпки със съидейници, отбелязва Ройтерс.

Партиите би трябвало да получат минимум 4 % от подадените гласове, с цел да влязат в 349-местния еднокамарен парламент - Риксдаг. Изборната система е пропорционална.

За пръв път обичайна десница в лицето на Умерената съдружна партия, " Либералите " и Християндемократическата партия е подготвена да ръководи с директната или косвена поддръжка на крайнодясната групировка " Шведски демократи ". Но в случай че се предложи прекомерно значима роля на крайнодесните, да вземем за пример министерски пост, това може да отблъсне либералите и да затрудни съставянето на държавно управление, показва Франс прес.

Вляво социалдемократите на Андершон разчитат на поддръжката на Партията на зелените, на някогашните комунисти от Лявата партия и на Партията на центъра. Но последните две имат доста различия между тях и не желаят да си сътрудничат директно.

Следващият министър-председател - най-вероятно социалдемократката Андершон или нейният десен противник Кристершон - ще би трябвало да докара до сполучлив край взаимната кандидатура на Швеция и прилежащата ѝ Финландия за участие в НАТО. От края на Наполеоновите войни Швеция остава отвън военни съюзи и е публично неутрална до края на Студената война и присъединението си към Европейския съюз през 1995 година

След нахлуването на Русия в Украйна крайната десница, а по-късно и социалдемократите, които в предишното бяха срещу участие в алианса, трансформираха позицията си в интерес на НАТО и в средата на май стана допустимо подаването на поръчка за участие. Това задълго бе алена линия в Швеция, само че в този момент тематиката е предмет на необятен консенсус сред главните партии. Против остават само някогашните комунисти и зелените, добавя Агенция Франс Прес.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР