Избирателите в бившата съветска република Молдова подкрепиха прозападната партия .

...
Избирателите в бившата съветска република Молдова подкрепиха прозападната партия .
Коментари Харесай

Прозападната партия спечели вота в Молдова

Избирателите в някогашната руска република Молдова поддържаха прозападната партия. Партията за деяние и взаимност на президента Мая Санду взе съвсем 48 % от гласовете, съгласно данни на централната изборна комисия в страната, съобщи ДПА. Вотът е тест за нейните промени.

Проруските сили към някогашния президент Игор Додон са получили към 31% от гласовете.

Около 3,3 милиона молдовци имаха право да гласоподават, а изборната интензивност беше към 48%. Общо над 20 партии и блокове имаха право да вземат участие в изборите, само че единствено три влязоха в Народното събрание.

Руските наблюдаващи на изборите оповестиха гласуването значително за почтено, като бяха открити единствено няколко нарушавания, които не слагат резултата под въпрос.

Припомняме, че преди дни социалистите на някогашния президент Игор Додон и заплашиха с претенции за анулиране на вота.
 Изборите в Молдова са приети за годни при 30% интензивност
Изборите в Молдова са приети за годни при 30% интензивност

Според наблюдаващи, няма позволени съществени нарушавания

До предварителен избор се стигна, откакто през април, президентът Санду подписа декрет за разформироване на Народното събрание . " Предсрочните парламентарни избори ще се проведат на 11 юли ", разгласи тя на конференция.

В края на март Санду се обърна към Конституционния съд за удостоверение на правото да разпусне законодателната власт и да се проведат предварителни избори, защото депутатите не съумяха да образуват държавно управление два пъти в границите на три месеца .

В средата на април Конституционният съд призна, че президентът може да направи това и би трябвало да вземе решение за датата на изборите.

Лидерът на Партията за деяние и взаимност Игор Гросу съобщи, че има вяра в положителния резултат , макар тежката и мръсна акция.

" Благодарни сме за интензивността на гласоподавателите, над 1 466 000 пристигнаха на урните, в това число 200 000 в задграничните секции. Наистина се надявам, че на следващия ден ще се гордеем с избора си. Това се случи макар мръсната предизборна акция, подкупите и превозването на гласоподаватели. " - сподели ръководителят на партията, която поддържа настоящия президент Мая Санду, на брифинг след затварянето на изборните секции.
 Социалистите в Молдова подготвени да оспорят предварителния избор
Социалистите в Молдова подготвени да оспорят предварителния избор

Експрезидентът Додон алармира за нарушавания

Додон, съобщи, че блокът, състоящ се от негови сътрудници и комунисти, е постигнал положителни резултати на парламентарните избори.

" Съдейки по предварителните данни, блокът от комунистите и социалистите реализира добър резултат на последните избори. Искам да благодаря на гласоподавателите за високата изборна интензивност, макар тежката акция на взаимни обвинявания, както и на моите сътрудници от блока от Партията на комунистите, че социалистите и комунистите ще продължат да работят дружно в бъдещия парламент. Също по този начин желая да благодаря на екипа от социалисти на изборите, който даде добър резултат ", сподели политикът.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР