Избирателите с българско гражданство в Турция се стекоха към урните

...
Избирателите с българско гражданство в Турция се стекоха към урните
Коментари Харесай

Хора с двойно гражданство окупираха изборните секции в Турци...

Избирателите с българско поданство в Турция се стекоха към урните от ранните часове на деня. В редица региони още преди отварянето на изборните секции в 7 часа бяха пристигнали гласоподаватели, с цел да гласоподават на вота за народни представители и за президент и вицепрезидент на България.



" В Авджълар, където са разкрити две изборни секции, още от сутринта има доста гласоподаватели, които чакат да гласоподават, тук е като на протест, съобщи за Българска телеграфна агенция Ефраим Камбероглу, ръководител на Дружеството на балканските турци в Авджълар, плътно популации с изселници регион на Истанбул.

До момента няма сигнали за проблеми и нарушавания в изборния ден в Турция.



В изборната секция в консулството в Истанбул преди обед опашки нямаше.

Тези, които авансово не са декларирали, че ще гласоподават, трябваше да попълнят адресна декларация, което лишава не повече от 5 минути.



Проблем при гласуването в Турция имаха само гласоподаватели, които се затрудняват да четат и пишат на български.

Именно Турция е страната, където са разкрити най-вече изборни секции за вота в чужбина - 126. Най-много са в Истанбул - 38 и в Бурса - 35.



В близо една трета от секциите има машини за гласоподаване.

За изборите в Тракийския турски регион бяха сложени 3 урни в Одрин, 7 в Къркларели и 12 в Текирдаг.

" Голям е напорът от гласоподаватели и в тракийския регион на Турция - в Къркларели, в Текирдаг има опашки пред изборните секции. Много,много по-висока е интензивността спрямо вота през юли ", сподели Рафет Улутюрк от Дружеството Бултюрк.

В Одрин жителите имат право да гласоподават на три места, едно от които е Генералното консулство на България.

Изборите да оказват помощ за възстановяване на живота на турците в България, пожела 65-годишната Айше Уяр.



„ Тези избори са по-важни за нас. Имаме претендент за президент за първи път. Надяваме се изборите да са сполучливи. Каним още веднъж всички през днешния ден към урните ", съобщи Ерол Атеш, ръководител на Асоциацията за взаимност на мигрантите на балканските турци в Къркларели пред ТРТ.

Родена съм в България. Емигрирах със фамилията си в Турция през 1989 година Днес гласуваме, с цел да защитим правата си,заяви Гюлсерен Къран, която гласоподава в Къркларели.

Хюсню Чесур, също роден в България, съобщи пред Анадолската организация,

че чака с огромно неспокойствие резултатите от изборите.

„ Гласувах и се надявам, че ще бъде за положително. Нека спечелим.

Толкова съм разчувствуван, че не можах да дремя. Надявам се индивидът, който поддържаме, да завоюва. Аз съм на 80 години, имам къща в България. Част от роднините ми са в Турция, някои в България. Обичам и двете страни. ",

разяснява Исмет Шен.

" За трети път тази година гласувахме дружно със фамилията ми, дъщерята Музаффер и брачният партньор ми Осман. Ние сме и турски, и български жители.

Този път е още по-важно да гласуваме, с цел да се образува най-накрая държавно управление в България ", съобщи Хатидже Кумалар, учителка-пенсионерка, която е изселничка от Търговищко.

" Третият следващ избор, който се организира през днешния ден, е най-важният за българските жители в Турция. Много сме щастливи, че можем да гласуваме за парламент и президент на България. Имаме близки в България, желаеме те да живеят в сигурност и да реализират стопански напредък ", разяснява Ерол Куртаран, компютърен експерт от Султанбейли.

Навсякъде, в Бурса, в Измир, в Ялова, в Ескишехир и на други места имаше

доста висока интензивност на гласоподавателите.

В навечерието на президентските и парламентарните избори имаше доста засилен трафик на коли и рейсове на Граничен контролно-пропусквателен пункт Капинан Андреево-Капъкуле и другите гранични пунктове сред Турция и България.

За хиляди турски жители, които желаеха да гласоподават в България, беше проведен обичаен " избирателен " превоз.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР