Избирателите не могат да снимат с мобилен телефон в избирателните

...
Избирателите не могат да снимат с мобилен телефон в избирателните
Коментари Харесай

ЦИК: Избирателят не може да снима с мобилен телефон в избирателните секции

Избирателите не могат да снимат с мобилен телефон в изборните секции, поради обстоятелството, че това може да докара до така наречен " сниман избор ", от което да последва нищожност на бюлетината, това съобщи в " Още от деня " ръководителят на ЦИК Александър Андреев и добави, че в Изборния кодекс е записано ясно това условие, както и са планувани наказания за сходни дейности.

По същата логичност не може да има и " показан избор ". Единствено възможно е, при позволена от гласоподавателя неточност, той до изиска наново гласоподаване с хартиена бюлетина.

Той отхвърли да разяснява решението на Върховния административен съд да остави без разглеждане настояването за оставане на видеонаблюдението в края на изборния ден.

В края на изборния ден могат да участват с изключение на наблюдаващите, покровителите, представители на партии и обединения, по този начин също и представители на медиите, които да видят по какъв начин става отчитането на резултатите.

Андреев увери, че са взети поради всички инструкции в заповедта на министъра на опазването на здравето по отношение на обезпечаването на безвредна среда за гласоподаване. Всички повърхности ще бъдат дезинфекцирани, в това число и машините. Дезинфектанти са доставени в нужните количества. Осигурани са защитни средства - маски и ръкавици за членовете на секционните комисии.

Председателят на ЦИК означи, че ограниченията са съобразени с практиките, възприети в страните, които досега са провели избори по време на пандемията.

При даване на персоналните си документи, гласоподавателят ще смъква леко маската си, с цел да удостовери, че той е лицето, което ще гласоподава. Химикалките в секциите ще са задоволително, с цел да се дезинфекцират, само че при положение, че гласоподавател желае да гласоподава със личен химикал - това ще бъде разрешено.

Александър Андреев изясни, че сумирането на резултатите от хартиените бюлетини и на тези от машините в секциите, в които ще се гласоподава по двата метода, е несъмнено като наложително от законодателя. Това изисква повече внимание при попълването на резултатите, с цел да може данните да са правилни. Той чака, че точно тези нанасяния на данни може да докара до закъснение на работата по обработването на резултатите.

Вижте целия диалог във видеото.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР