Избирателите казаха не на корупционното статукво. Имаме историческата задача да

...
Избирателите казаха не на корупционното статукво. Имаме историческата задача да
Коментари Харесай

Румен Радев: Да върнем на българите свободата


Избирателите споделиха не на корупционното статукво. Имаме историческата задача да върнем на българите свободата. Обществото няма да може да понесе нови предварителни избори.

Това съобщи при откриването на 47-то Народно заседание президентът Румен Радев.

Надеждите към новия Народното събрание са големи, а залогът съдбоносен – време е за народен консенсус. Това сподели президентът.

„ За мен е чест да бъда измежду първите говорили. Позволете ми на първо време да подравя всички вас националните избраници, на които хората гласоподаваха доверие да ги съставляват “, сподели още Държавният глава. Според него би трябвало да се осмисли задачата, предоставена от българските жители. „ За първи път в границите на година формираме 3-то Народно заседание. Предишните два състава на Народното събрание живяха малко. От тяхната естрада се чуха неуместни истини, повдигнаха се значими въпроси, само че те не съумяха в главното – да образуват стабилно болшинство и да излъчат кабинет “, сподели още Радев.



„ Българите не се обърнаха обратно и изборите през ноември го потвърдиха. Нашето общество още търси излаз от корупционното статукво, само че то към този момент сподели „ не “, на превзетата страна и на реставрирането на авторитаризма “, съобщи още президентът.

Според него е време за народен консенсус. Той приветства предварителните диалози сред евентуалните сътрудници. „ Самата задача на Народното събрание се гради към консенсусът за народовластието. В България протичат дълбоки публични процеси по възобновяване на демокрацията и държавността. Вие сте призваните да вдъхнете нов живот на парламентарният надзор, който бе на процедура анулиран през миналите години. Да създадете условия за възобновление на свободното слово като поръчител за прозрачността и плурализма. Да усъвършенствате изборния развой “, сподели още Радев.

„ Ние не можем повече да допуснем пилеене на историческо време, нито да бъдем подвластни на популизма и лъжата. Обществото ни чака най-накрая актуализация на изборните описи, преди броят на гласоподавателите да е надхвърлил броят на популацията “, уточни още той. Според него, в случай че желаеме парламент да е дълготраен, той следва да се върне в руслото на закона.

Президентът съобщи, че в случай че Народното събрание не реализира промени в прокуратурата, предишното ще потърси реванш, под прикритието на този чадър. По думите му не по-малък консенсус е този към икономическата и обществената политика. Той регистрира, че и битката с пандемията също остава приоритет.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР