Избиратели, които са болни от COVID-19 или са под карантина, могат

...
Избиратели, които са болни от COVID-19 или са под карантина, могат
Коментари Харесай

ЦИК реши как ще гласуват болните с COVID-19 и хората под карантина - Избори

Избиратели, които са заболели от COVID-19 или са под карантина, могат да гласоподават с преносима изборна кутия на идните парламентарни избори на 2 октомври, реши Централната избиритална комисия. 

От решението излиза наяве, че контактните гласоподаватели ще гласоподават в обитаемото място, където са сложени под карантина с кутията за хората с трайни увреждания. Болните или карантинираните ще могат да гласоподават при съблюдаване на противоепидемичните ограничения, откакто са дали своят вот всички гласоподаватели с трайни увреждания.

Кметът на обитаемото място според от броя на подадените заявки, ще дефинира времето за гласоподаване с преносимата кутия. Заповедта би трябвало да се оповести обществено – на видно място в постройката на общината, и се разгласява на интернет страницата на общината.

На членовете на преносимата секционна изборна комисия би трябвало да се дават средства за отбрана, които ще са за сметка на държавния бюджет от общинските администрации.

Избирателите, които са контактни, би трябвало да подават заявление за регистриране в листата за гласоподаване с преносима изборна кутия до кмета на обитаемото място от 26 септември до 2 октомври в това число.

Заявлението се подава по един от следните способи:

- саморъчно подписано от гласоподавателя и подадено до органа от прокурист с пълномощие в свободен текст, без да е нужна нотариална легализация на подписа на заявителя, по пощата или по факс;

- заявление, подадено по електронен метод през интернет страницата на съответната община, без да се изисква дипломиран електронен автограф, или на безвъзмезден телефонен номер.

Болният от COVID-19 или карантиниран гласоподавател се заличава от описите по постоянния/настоящ адрес.

Когато заявката е подадено след предаване на листата за гласоподаване на преносимата секционна изборна комисия, карантинираният гласоподавател гласоподава, като се дописва в спомагателната страница на листата и подава пред СИК декларация, че не е дал своя вот и няма да гласоподава на друго място.

12. Членовете на преносимите секционни изборни комисии, в които са дали своят вот и гласоподаватели, сложени под карантина, получават като в допълнение заплащане 50% от избраното заплащане.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР