Избирател в столичния квартал Надежда“ е получил предварително попълнена бюлетина

...
Избирател в столичния квартал Надежда“ е получил предварително попълнена бюлетина
Коментари Харесай

Избирател в столичния квартал „Надежда“ е получил предварително попълнена бюлетина

Избирател в столичния квартал „ Надежда “ е получил авансово попълнена бюлетина за кмет на регион. Това излиза наяве от отчета на Столичната общинска изборна комисия за постъпилите тъжби до 12:30 часа.
Всичко по тематиката: Местни избори 2023 509
Представител на общинската комисия е разговарял с членовете на секцията, връчили попълнената бюлетина.

„ Установено е, че  допусната техническа неточност и е подадена сбъркана бюлетина, върната от предходен гласоподавател. Указано е на СИК да не прави сходни дейности “, показва се в отчета.

Според Методическите инструкции на ЦИК, в случай че гласоподавателят сгреши при попълването на бюлетината, той има право да изиска втора бюлетина, само че единствено един път за всеки тип избор. Членът на СИК взема сбърканата бюлетина, без да я разгъва, и надписва върху гърба ѝ „ сбъркана “. Избирателят може да сгреши единствено веднъж.

Постъпил е сигнал за „ леко подложен знак X “ върху бюлетината за кмет на града. Установено е, че казусът е зародил по отношение на осъществяване отбелязване на вота, когато бюлетините за другите типове избор са сложени една върху друга при маркирането на вота. Дадени са инструкции да не се гласоподава посредством слагане на бюлетините една върху друга.

В не една, а в пет секции в столичния регион „ Лозенец “ са се употребявали три кутии – за бюлетините за общински съветници, за кмет на регион и за кмет на община. Дадени са инструкции да се употребява единствено една изборна кутия. Подобен сигнал е получен и за секция в регион „ Надежда “. Дадени са инструкции практиката да бъде прекратена и да се продължи единствено с една урна, която да се употребява до нейното напълване и по-късно да се продължи с друга изборна урна. Посочено е, че никога не следва да се прави в този момент прекачване на бюлетини сред урните - да не се разпечатват урни.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР