Избирането на президента Джо Байдън е подобрило имиджа на САЩ

...
Избирането на президента Джо Байдън е подобрило имиджа на САЩ
Коментари Харесай

Проучване: Байдън е подобрил имиджа на САЩ в чужбина

Избирането на президента Джо Байдън е подобрило имиджа на Съединени американски щати в чужбина, оскърбен от президента Доналд Тръмп, само че мнението за американската народна власт се е влошило, сподели изследване, представено от Франс прес.

Байдън стартира през днешния ден обиколка си в Европа, целяща да укрепи трансатлантическите връзки, а съгласно изследване на организацията за проучване на публичното мнение Pew Съединени американски щати са си върнали позитивния имидж в някои елементи на света, предава Българска телеграфна агенция.

Според организацията, чието изследване обгръща Канада и 15 страни от Европа, Азия и Тихоокеанския район, 62 на 100 от запитаните имат " позитивна визия " за Съединени американски щати, против единствено 34 на 100 в края на мандата на милиардера републиканец, покровител на изолационистка политика.

75 на 100 от запитаните считат, че Байдън ще направи верния избор за международните каузи, голям скок по отношение на 17 %, изразили същото мнение за Доналд Тръмп предходната година. Освен това 77 на 100 са считали, че новият президент е дипломиран за поста, по отношение на 16 на 100, изразили същото мнение за неговия предходник.

Президентът от Демократическата партия, който е покровител на мултилатерализма, се употребява с изключително утвърждение за връщането на Съединени американски щати към СЗО (89 на 100 одобрение) и Парижкото съглашение за климата (85 на сто). Въпреки това 67 на 100 от запитаните считат, че Съединени американски щати дават преимущество на своите ползи пред тези на външнополитическите си сътрудници. Това е мнението даже на близки съдружници на Вашингтон, откогато Pew вкара този въпрос през 2002 година, акцентира организацията.

Освен това 67 на 100 от запитаните считат Съединени американски щати за " много или доста благонадежден сътрудник ".

57 на 100 чакат връзките сред Вашингтон и съдружниците му да останат същите, а 39 на 100 - да се подобрят.

Имиджът на американската народна власт обаче се е влошил след мандата на Тръмп, оспорваното от републиканците избиране на Байдън и нападението против Капитолия на 6 януари. 57 на 100 считат, че тя не е била добър модел за следване през последните години, а единствено 17 на 100 я считат за модел за ръководство.

В близо половината от страните запитаните на възраст под 30 години са по-склонни да считат, че Съединени американски щати в никакъв случай не са били добър модел за другите страни.

Изследването е било осъществено сред март и май. В него са взели участие 16 254 души от Австралия, Канада, Белгия, Англия, Германия, Гърция, Испания, Италия, Нидерландия, Нова Зеландия, Сингапур, Тайван, Франция, Швеция, Южна Корея и Япония.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР