Избирането на 92-годишния Махатхир Мохамад за премиер на Малайзия е

...
Избирането на 92-годишния Махатхир Мохамад за премиер на Малайзия е
Коментари Харесай

Опозицията в Малайзия с първа изборна победа от 60 г.

Избирането на 92-годишния Махатхир Мохамад за министър председател на Малайзия е под подозрение, откакто главният му противник Наджиб Разак отхвърля да одобри изборната загуба и се твърди, че е предложил на претенденти от опозицията 6 милиона $ да сменят страната, написа " Гардиън ".

За първи път от 60 година опозицията печели парламентарни избори в страната. След изборните резултати се допуска, че Махатхир, който тази година се трансферира в опозиционна коалиция, ще се върне на власт.

Но потвърждаването му е под въпрос тази заран, защото се популяризира информация, че кралят отхвърля да му разреши да постави клетва и Наджиб се опива да обърне нещата в своя изгода, купувайки претенденти в щата Сабах.

Също по този начин има догатки, че Махатхир не може да стане министър председател на страната , защото опозиционната коалиция механически не е една партия.

Партия PKR, която е водена от брачната половинка на някогашния министър председател Ануар Ибрахим, завоюва най-вече места. Има информация, че водачът на партията може да бъде повдигнат за министър председател.

Но през днешния ден Махатхир се опита да отхвърли всички подозрения и акцентира, че ще образува държавно управление още през днешния ден.

Според популяризирана информация Наджиб и ръководещата коалиция Барисан Насионал предложили на претенденти от локалната партия " Варисан " 6 милиона $ да ги поддържат, въпреки че това няма да им даде болшинство.

Махатхир обаче съобщи, че партията изцяло поддържа опозиционната коалиция и отхвърли информацията от Сабах.

Наджиб, който е министър-председател на Малайзия от 2009 година, сподели в тирада тази заран, че приема " решението на народа " , само че не признава загубата, защото нито една партия не е получила болшинство.



" Тъй като нито една партия няма болшинство, затова кралят ще реши кой да бъде министър председател ", акцентира той.

Ако Махатхир поеме властта, има възможност Наджиб да бъде съден за корупция.

Махатхир е на път да стане най-възрастният водач в света . Той е в политиката повече от 70 година, като от 1981 до 2003 година е министър председател на Малайзия.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР