Избирам да ви назова хора на здравето, защото сте посветили

...
Избирам да ви назова хора на здравето, защото сте посветили
Коментари Харесай

Отбелязваме Световния ден на здравето, политици поздравиха медиците за професионалния празник

Избирам да ви назова хора на здравето, тъй като сте посветили себе си на най-човеколюбивата специалност ", декларира Румен Радев
Правото на здраве, а не приходите, би трябвало да бъде водещият принцип, на който се базира системата на българското опазване на здравето. Това съобщи президентът Румен Радев в приветствие до медицинските служащи и експерти по случай Световния ден на здравето - 7 април, представен от прессекретариата на президента.

В приветствието си Радев акцентира, че същинският спор за бъдещето на здравната система в България би трябвало да бъде отдаден на потребностите на пациентите и медиците, прибавя Българска телеграфна агенция.

" Световният ден на здравето е ден за благодарност и почитание към вас, хора на здравето, за напъните ви да съхраните най-ценното - живота. Избирам да ви назова хора на здравето, тъй като сте посветили себе си на най-човеколюбивата специалност ", декларира Румен Радев.

Държавният глава акцентира също по този начин, че всеки български жител има право на здраве, което се показва в достъп до качествена здравна помощ, информация, образование и грижа.

Поздравявам всички, които са се посветили на най-хуманната специалност, на грижата за хората и тяхното здраве. Това написа и вицепремиерът и министър на външните работи в оставка Мария Габриел във Facebook, представена от Българска телеграфна агенция.

Габриел благодари за неуморния труд за здравето и живота на своите пациенти и пожелава здраве, сили, триумфи и безрезервност в благородната специалност.

Днес цялото ни общество насочва взор на благодарност към Вас, медицинските експерти на България, за отдадеността Ви на грижите за здравето, което постоянно ще бъде най-ценният запас в живота. Това се показва в приветствен адрес и от министъра на опазването на здравето в оставка проф. Христо Хинков, оповестен на интернет страницата на Министерство на здравеопазването.

В приветствения адрес се показва, че от 1964 година, на тази дата работещите в българското опазване на здравето празнуват и професионалния си празник.

В приветствения си адрес Христо Хинков изрича откровения си почит към хуманния им избор да се посветят на медицината.

" Носители на вярата, Вие сте стожерите на здравната ни система и неразделна част от ориста на всеки човек. Познавам доста от Вас, работили сме дружно и съм очевидец какъв брой отдадени и самоотвержени сте в своето предопределение. Мнозина от Вас популяризират страната ни със своите професионални триумфи и са измежду най-уважаваните специалисти в международната здравна общественост. Знам обаче, че това, което същински стопля сърцата Ви, е благодарността в очите на пациентите. Няма думи, които да опишат щастието да помагаш, да лекуваш, да спасяваш. Зад всичко това се крият доста старания, безсънни нощи и непрекъснат блян към рационализиране ", се показва в обръщението на министъра в оставка във връзка празника.

" Ценя високо професионализма Ви, неподвластен на провокациите, пред които ни изправя динамичността на времето. Той е в основата на ефикасното опазване на здравето и имам вяра, че ще продължите да го потвърждавате тук, в България, в полза на пациентите и на ангажираните в бранша ", добавя проф. Хинков.

Председателят на Управителния съвет на Българския лекарски съюз доктор Иван Маджаров също поздрави работещите в системата на опазването на здравето сътрудници във връзка днешния 7 април - Световен ден на здравето и професионален празник на заетите в опазването на здравето. Поздравителният адрес е оповестен на уеб страницата на Българския лекарски съюз (БЛС).

" Всеки ден Вие продължавате да потвърждавате с непоколебима увереност, че ние, медиците сме очакване освен за нашите пациенти, само че и за цялото общество ", се показва в приветствения адрес, прибавя Българска телеграфна агенция.

" С неотклонен и високоспециализиран труд, с подготвеност и всеотдайни грижи продължаваме да потвърждаваме, че сме стожери на най-ценното богатство - човешкия живот! Благодаря Ви, сътрудници, че с всекидневните си старания и работа затвърждавате доверието към здравната специалност и повишавате престижа на цялото съсловие ", се споделя в поздравлението от ръководителя на БЛС.

На 7 април означаваме Световния ден на здравето и професионалния празник на всички, които работят в региона на хуманната медицина. Темата за Световния ден на здравето през 2024 година е " Моето здраве, мое право ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР