Изберете най-безопасния маршрут до училище за децата си и го

...
Изберете най-безопасния маршрут до училище за децата си и го
Коментари Харесай

МВР с важно съобщение към родителите за 15 септември

Изберете най-безопасния маршрут до учебно заведение за децата си и го тествайте дружно. Снабдете ги със светлоотразителни жилетки или поставете такива детайли върху облеклата им – прикани дни пред първия образователен ден този петък основният секретар на Министерство на вътрешните работи основен комисар Живко Коцев на нарочна конференция в Министерския съвет през днешния ден с премиера и някогашен министър на образованието Николай Денков, наследника му Галин Цоков и министъра на превоза Георги Гвоздейков, представен от .

Над 702 000 възпитаници от I до XII клас ще влязат в класните стаи на 2349 учебни заведения на 15 септември. Малко над 57 000 от тях са първокласниците. Учебната 2023/2024 година ще стартира и в 43 други страни, където учат близо 30 000 български деца в 398 неделни и в 2 български държавни учебни заведения.

С цел безвредното напредване на учениците у нас Министерство на вътрешните работи ще организира обичайна си за първия образователен ден акция под надпис „ Децата потеглят на учебно заведение. Да ги пазим на пътя! “. Седмицата от 16-и до 22 септември е оповестена за Седмица на детската пътна сигурност.

Министерство на вътрешните работи към този момент ревизира и постройките на учебните заведения и детските градини.

В 507 учебни заведения ремонтите са завършили, в 240 те ще бъдат довършени до петък. В 63 ще продължат и след 15-и, само че е основана организация за естественото притичане на образователния развой – увери Денков.

От 15 септември образователните заведения още веднъж ще бъдат включени в маршрутите за обходи на полицейските патрули първоначално и края на деня.

От 1-и до 21 септември 2023 година Изпълнителна организация „ Автомобилна администрация “ ревизира рейсовете за транспорт на деца и възпитаници. От 1 до 14 септември 2023 година инспекторите управляват превантивно на място компаниите, които транспортират деца. До момента са тествани 584 рейса и са издадени към 200 наставления за премахване на проблеми.

От 15 до 21 септември инспекциите ще продължат и на пътя, като инспекторите ще наблюдават за техническото положение на рейсовете, съществуването и валидността на нужните документи за осъществяване на транспортите, както и дали са изпълнени направените преди този момент наставления, в случай че е имало такива.

В първия месец от образователната година се ревизират също учебните столове и бюфети, кухни към детски градини, както и кетъринг компании, доставящи храна на детски градини и учебни заведения. Инспектори на Българската организация за сигурност на храните наблюдават за произхода и вярното предпазване на първични материали и храни, периодите на валидност, положението на оборудването и системите за ръководство на сигурността на храните и други

Общо към 90 000 педагози ще преподават тази година. От тях 70 520 са в учебните заведения и центровете за личностно развиване, останалите са в детските градини. Не доближават учители по математика и естествени науки в по-малките обитаеми места.

Вече са отпуснати близо 166 000 еднократни помощи за възпитаници в 1., 2., 3., 4. и 8. клас. Еднократната помощ от 300 лева се изплаща на два транша. Втората половина - през март при изискване, че детето продължава да учи. Кандидатстването за тези средства продължава до 15 октомври.

Междуинституционалните екипи от механизма за обсег на децата в просветителната система си сътрудничат с регионалните шефове и с кметовете за взаимни визити на място и ще стартират обходи по домовете на фамилиите скоро след началото на образователната година.

Министерството на младежта и спорта през днешния ден стартира акцията „ Спортът е за всички “, в която известни български спортисти ще стимулират децата да оставят електронните устройства и да спортуват.

Промени тази година има при изпитите от националното външно оценяване в IV, VII и X клас. В края на новата образователна година учениците, които не са съумели да ги положат заради медицински или различен сериозен проблем, ще имат право да го създадат на спомагателна дата по съответния предмет.

За облекчение на учениците и родителите хартиените учебници от I до VII клас ще бъдат налични в PDF формат и ще могат да се употребяват в платформата „ Дигитална раница “ още от първия образователен ден.

Медицинската записка за опрощение на отсъствията на учениците ще се издава единствено електронно от 1 октомври.

Държавата взима всички нужни ограничения за сигурността на учениците в първия образователен ден и за безпроблемното начало на новата образователната година. Всички институции работят в синхрон, увери министър председателят акад. Николай Денков.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР